Un nou estudi de SOS Racisme mostra com, a Catalunya, per cada persona de nacionalitat espanyola que la policia va identificar l'any 2021 se'n van identificar 3,48 d'estrangers. És a dir, la policia identifica tres vegades més persones estrangeres que no pas ciutadans de l'Estat espanyol. L'informe Vigilància 0.2: Una anàlisi de dades sobre les identificacions per perfil ètnic-racial mostra com la majoria de les identificacions que fan els cossos policials a Catalunya van respondre a perfils racials, ja que la gran majoria d'aquests estrangers entre persones de comunitats no blanques. L'ONG demana a les administracions que posin fi a aquestes pràctiques "discriminatòries" que "criminalitzen" les persones no blanques.
"El perfil racial és un criteri normalitzat en la pràctica policial del control identitari, en què es demana la documentació a persones d'acord amb la seva raça o ètnia i no pel fet d’haver comès alguna falta administrativa, alguna acció delictiva i/o tenir-ne sospites raonables", explica SOS Racisme. Aquesta mena de perfils són un altre tipus de discriminació racial que "criminalitza" una persona només pel seu aspecte o suposat origen. SOS Racisme han sostingut que "en el territori espanyol s'identifica desproporcionadament les comunitats no blanques, criminalitzant-les i exposant-les a situacions de risc". L'ONG adverteix que aquesta pràctica ha estat denunciada arreu del món per institucions com Tribunal Europeu de Drets Humans, el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació Racial de les Nacions Unides i la Comissió Europea contra el Racisme.
L'informe s’ha fet a partir de dades recollides en set Àrees Bàsiques Policials entre els anys 2018 i 2021. Les zones analitzades han estat: Eixample, Ciutat Vella, L'Hospitalet de Llobregat, Sants - Montjuïc, Tarragonès, Segrià - Garrigues - Pla d’Urgell, Gironès - Pla de l’Estany. L'organització assenyala que el nombre de perfils racials que es fa en cada zona és proporcional al nombre de comunitats estrangeres que hi viu. És a dir, a més població migrada, més identificacions per perfils racials.
L'app 'Pareu de parar-me'
Des de fa anys que l'entitat SOS Racisme denuncia l'arbitrarietat i la discriminació que suposen les identificacions per perfil racial. L'any passat va presentar l'app Pareu de parar-me, amb la qual volen monitorar les batudes policials i les identificacions per perfil racial. L'aplicació té una doble funció, per una banda, és una eina per recollir dades sobre aquest fenomen. Per altra banda, ajuda a identificar quins són els barris o les zones més afectades per aquesta pràctica discriminatòria. A més, l'app és una resposta a la infradenúncia que hi ha en aquests casos, que arriben de forma recurrent als serveis de l'entitat.