Diversos agents de la Policia espanyola s'han personat aquest dimarts a la delegació balear de l'agència de notícies Europa Press i a la redacció del Diari de Mallorca per requisar documentació i equips corporatius i personals en el marc d'una investigació dins del cas Cursach, amb l'objectiu de determinar l'origen d'una filtració periodística que va avançar en primícia Europa Press Baleares. Els agents policials han requerit als periodistes informació sobre les fonts d'un informe policial sobre l'activitat fiscal de les societats de l'empresari de l'oci nocturn Bartomeu Cursach, que es va publicar tot i que la peça estava declarada secreta.
Tres agents i una secretària judicial han presentat a la redacció l'ordre d'escorcoll i han exigit a la periodista que cobreix informació relacionada amb el cas Cursach que entregués qualsevol documentació sobre la macrocausa de la Policia Local.
La redactora s'ha acollit al seu dret professional a no revelar les fonts i els agents no li han permès contactar amb els serveis jurídics de l'empresa. Per aquest motiu, emparant-se en el mandat judicial, els agents s'han endut el seu telèfon mòbil personal, dos ordinadors de l'empresa i diversos documents en paper amb l'objectiu de determinar l'origen de la filtració.
Estamos esperando a la @Policia en la redacción de Diario de Mallorca. Los agentes se han marchado tras comunicarles que voluntariamente no se entregaría ningún material de la investigación del #CasoCursach pic.twitter.com/dxQK1OU06O
— Diario de Mallorca (@diariomallorca) 11 de desembre de 2018
Segons consta en la interlocutòria del Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma, s'investiga un delicte de descobriment de secrets, a instàncies dels advocats de Bartolomé Cursach, Bartolomé Sbert i el Ministeri Fiscal. Segons han informat els funcionaris policials, Europa Press no està sent investigada. L'agència ha reiterat el seu compromís amb la llibertat periodística i amb la protecció de les fonts i lamenta aquest atac al dret a la informació, dret fonamental recollit en la Constitució.
En el cas del Diari de Mallorca, la policia ha requisat aquest matí el telèfon mòbil del periodista que cobreix l'actualitat judicial en aquest mitjà. A la tarda, alguns agents també s'han personat a la redacció, on els ha rebut la direcció del diari amb un advocat per comunicar-los que no es lliuraria cap material voluntàriament. Davant d'aquesta situació, els agents han marxat i han dit que tornarien amb una ordre judicial.
El periodista de Diario de Mallorca, Kiko Mestre @Piomoa43, explica la intervención de su teléfono móvil por la @Policia en relación al Caso Cursach #LibertaddePrensa pic.twitter.com/r8HyN148vo
— Diario de Mallorca (@diariomallorca) 11 de desembre de 2018
Queixes dels sindicats de periodistes
La investigació de la filtració, sol·licitada al jutge per la Fiscalia i els representants legals Cursach i el seu exdirector general Bartolomé Sbert, s'ha desenvolupat durant els últims mesos. Els investigadors també van requerir informació per ordre judicial en el seu dia a l'Agència EFE.
Tant el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears com l'Associació de Periodistes de les Illes Balears s'han pronunciat en xarxes socials en contra de la intervenció policial i de l'ordre dictada pel jutjat d'instrucció número 12 perquè entenen que suposa una vulneració del dret al secret professional emparat per la Constitució.
El SPIB exige que se garantice el derecho de los periodistas a no revelar sus fuentes como pilar básico de la libertad de prensa. Apoyamos a los compañeros a los que hoy se les ha requisado su material de trabajo por publicar un informe relacionado con una investigación judicial.
— SPIB (@SPIBviu) 11 de desembre de 2018