Des d'avui, amb base estable i amarratge, la Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra ha iniciat el patrullatge pel Port de Barcelona, sumant així una quarta base al desplegament que des de fa dos anys està fent la policia de Catalunya per tota la costa del país. El director general de la Policia, Pere Ferrer, acompanyat del president del Port, Lluís Salvadó, han visitat l'escamot de setze agents de la Policia Marítima que tindran la base al Port de Barcelona. La base de la capital se suma a les que ja tenen a l'Ametlla, a Vilanova i la Geltrú i també a Palamós. L'arriba de la policia marítima al Port de Barcelona és un pas més de la política del departament d'Interior i de la Direcció General de la Policia en el pla Mossos 2030 que passa pel desplegament total, integral i nacional, per terra, aire, mar i ciberespai. 

La Copa de l'Amèrica de vela, una de les competicions de vela més importants del món, que se celebrarà aquest estiu a Barcelona, i que ja ha arrencat els entrenaments, han servit d'excusa a la policia catalana, que lidera el Pla Director de Seguretat, per posar un peu al Port de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra assumiran, dintre de les seves competències, i d'acord amb el diàleg amb el ministeri d'Interior, el patrullatge a l'interior del port. Això implicarà tenir la policia a la zona, també amb capacitats marítimes, per prolongar les competències que els Mossos ja tenen a terra, a la zona de Ciutat Vella. Alguns serveis poden acabar a la zona del port o directament a l'aigua, siguin persones desaparegudes, furts o persones que escapen de la policia. 

 

Tenir presència al Port de Barcelona permet als Mossos guanyar capacitats i ocupar un espai, com l'ordenació i el control del trànsit marítim a la zona del port, que ara mateix no està fent cap cos policial. La Guàrdia Civil, que té competència al mar, no s'encarrega d'això, com tampoc d'altres tasques més administratives o de policia judicial que ara faran els Mossos d'Esquadra, també en col·laboració amb el Cos de Guarda molls i la Policia Portuària. El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat que aquest pas, de posar els peus al Port de Barcelona, completament també el desplegament a la costa, és un pas ja irreversible i que es fa en la línia estratègica del cos i, ara més, aprofitant la Copa de l'Amèrica de vela. Al Port de Tarragona fa poques setmanes es va arribar també a un acord per instal·lar-hi la Unitat Regional de Medi Ambient, també amb la previsió, com a Barcelona, d'obrir una cinquena base de la Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra. 

Més embarcacions per a la Policia Marítima

A més del director general, a la presentació d'aquest desembarcament de la Policia Marítima al Port de Barcelona, entre altres comandaments, hi ha assistit la comissaria Rosa Bosch, sotscap de la Prefectura, l'intendent Miquel Hueso, cap de la comissaria general d'Intervenció, i també l'intendent Víctor Martín, cap de la comissaria de Ciutat Vella. El cap d'Intervenció, l'intendent Hueso, responsable de l'Àrea Marítima dels Mossos ha explicat que s'estan licitant noves embarcacions per seguir reforçant l'aposta pel mar. Hueso també ha explicat que el treball que es fa des de les bases de Vilanova, l’Ametlla de Mar i Palamós des de finals del 2019 es farà a partir d’ara al Port de Barcelona, vinculat a la Copa Amèrica, però també amb la resta de serveis que siguin necessaris. “Som una policia integral i l’espai marítim no està aïllat sinó que es coordina tant amb l’espai aeri com terrestre”. A més, l’àrea marítima no només s’encarrega de tasques preventives sinó també col·labora amb altres cossos de seguretat i serveis d’emergència per fer front a qualsevol incidència, com poden ser els delictes com els relacionats amb el narcotràfic o la recerca de persones desaparegudes.

Hueso, Salvadó i Ferrer, amb els agents de la Policia Marítima del Port de Barcelona / GRS

Durant aquests primers mesos, fins que arribin noves embarcacions, algunes de les quals arribaran passat l'estiu -també noves motos d'aigua-, al Port de Barcelona els Mossos hi tindran tres embarcacions. La Thalassa, una embarcació semirígida sense cabina, de 13,5 metres d’eslora i quatre motors de 350 CV, d'estil narcollanxa, la patrullera Narcís Monturiol, una embarcació de fibra amb cabina, de 12,8 metres amb dos motors de 350 CV cadascun, que fins ara estava fixa a Vilanova i la Geltrú i que s'ha desplaçat a Barcelona, i l'Arraix, embarcació de fibra amb cabina, de 12,7 metres d’eslora i dos motors intraborda amb un total de 370 CV, que d'ací a poc es posarà en marxa.