La policia nacional de Catalunya són els Mossos d’Esquadra. I la policia integral d’un país patrulla, també, el mar. És el que els Mossos d’Esquadra i el departament d’Interior entenen que han de fer els Mossos d’Esquadra en les aigües territorials i la costa de Catalunya: patrullar i exercir les seves competències. Aquest 2022 ha estat el primer estiu que la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra s’ha desplegat per tot el territori amb tres noves embarcacions i dues llanxes. Aquest divendres, al Port de l’Ametlla de Mar, al Baix Ebre, el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap, Eduard Sallent, han fet valoració del primer estiu de la Policia Marítima i han anunciat que la intenció és anar a més. Durant els propers més s’iniciarà la segona fase del desplegament d’aquesta unitat marítima amb l’objectiu, tot i que no hi han posat terminis temporals, de poder patrullar el litoral català els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia. En l'acte hi ha participat també el director de la Policia, Pere Ferrer, i l'intendent en cap de la Regió Policial de les Terres de l'Ebre, Joan Carles de la Monja.

L’anunci s’ha fet des d’aquest port de les Terres de l’Ebre, que és també una de les tres bases que tenen actualment els 50 agents de la Policia Marítima. A l’Ametlla de Mar va ser el darrer port on es va rebre una de les tres noves embarcacions. En aquest cas, la Josefina Castellví, la tercera de les llanxes patrulleres, que van adquirir els Mossos d’Esquadra en la des d’avui superada primera fase del desplegament de la Policia Marítima. A més d’aquestes tres embarcacions, també s’ha comptat amb la Thalassa, una llanxa semirígida que va ser confiscada a un grup de narcotraficants, que ha tingut la base a Barcelona.

Imatge d'una agent de la Policia Marítima dels Mossos / Cedida

Durant el període estiuenc les quatre embarcacions han cobert esdeveniments esportius i lúdics, han auxiliat usuaris del mar en situació de perill i també han donat resposta a problemàtiques sobrevingudes, com el rescat o preservació d’espècies marines amb dificultats en el seu propi hàbitat, ha explicat la portaveu del cos, Montserrat Escudé. Els patrullatges també s’han fet aquest estiu de manera coordinada amb els Agents Rurals a la zona nord país i es preveu que durant els propers mesos es faci també en aigües marítimes del sud de Catalunya, en concret al Delta de l’Ebre.

Per tal d’augmentar la versatilitat a l’hora d’actuar des de les embarcacions policials, dins de la tripulació s’ha introduït la figura del rescatador, aprofitant que els integrants de la Unitat de la Policia Marítima disposen d’una formació específica per llençar-se a l’aigua i així donar resposta a qualsevol servei que ho requereixi, especialment pel que fa al rescat i salvament. 

Per terra, aire i mar

Tot i la batalla per les competències amb la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, també al mar, despleguen totes les seves capacitats per exercir les competències de manera expansiva i amb intenció d’anar a més. La segona fase de desplegament també contempla buscar una nova embarcació, estil patrullera, amb més capacitats, que seria la que es convertiria en la nau insígnia de la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra. L’Àrea Marítima, que quedarà englobada a la Comissaria General d’Intervenció en la nova estructura dels Mossos, és una aposta política i policial per seguir desplegant la policia nacional per terra, aire i també mar.

Fins ara, però, durant les 2.492 hores de patrullatge marítim que han fet les Cap de Creus, Josefina Castellví, Narcís Monturiol i Thalassa, s’han fet sobretot serveis de caràcter assistencial i no consta que, més enllà d’algun acompanyament de droga confiscada, justament a les Terres de l’Ebre, no hagin participat en cap investigació penal. La nit de Sant Joan en una platja de Tarragona es van rescatar dos banyistes, pare i filla, desapareguts al mar. El 20 de juliol es va donar assistència a un veler amarrat prop de la platja de Llafranc atès que un home d’avançada edat necessitava assistència mèdica i el 20 d’agost van rescatar amb vida una persona desapareguda al mar que havia caigut des d’un catamarà a una milla d’una platja de Castelldefels.

Resum del primer estiu de la Policia Marítima

El balanç de l’activitat policial d’aquests tres mesos d’estiu es tradueix en 294 persones identificades, la tramitació de 154 actes per infraccions administratives, 55 serveis de protecció d’esdeveniments marítims, 35 inspeccions a empreses del sector, 24 serveis de recerca, localització i salvament de persones, 16 simulacres o exercicis conjunts amb altres organismes, 14 remolcs d’altres embarcacions i 37 assistències o auxili de diversa tipologia a embarcacions i persones al mar.