La premsa polonesa encara no s’ho arriba a creure. Aquest diumenge 15 de gener equips de Salvament Marítim de la costa de Gdańsk, al nord de Polònia, a tocar gairebé de la ciutat portuària russa de Kaliningrad, van rescatar del mar tres homes de nacionalitat espanyola en estranyes circumstàncies. El que va arrencar com un salvament marítim, per la mala mar i un problema tècnic a la seva embarcació, pot acabar amb un problema diplomàtic per Espanya, que encara no ha pogut aclarir qui eren els tres homes que anaven amb aquesta embarcació.
L’alerta va saltar al voltant de les dues de la matinada per un possible error tècnic, que semblava que havia de fer enfonsar l’embarcació. Quan després d’una bona estona de recerca els serveis de salvament van trobar l’embarcació la van poder remolcar fins al port i evacuar els tres homes. Segons la premsa polonesa, de fonts del port de Gdańsk i de la policia estatal, els tres homes portaven material de busseig i un aparell molt car, un dron submarí. Van assegurar que estaven fent recerca d’ambre, una resina fossilitzada que es fa servir per fer joies, d’alt valor econòmic.
La versió dels bussejadors no quadra
Tot i això, aquesta versió no quadra a les autoritats poloneses. Pel temps que feia que a la zona era complicat trobar-ne i, alhora, tot i que havien estat sis hores a la mar, no en portaven ni rastre a l’embarcació -que no estava registrada enlloc-, on tampoc es va trobar material o eines per fer l’extracció d’aquesta material. Les sospites sobre què feien allà els tres espanyols, que no van ser detinguts i van quedar en llibertat al cap de poques hores, s’han disparat quan s’han volgut posar en contacte amb ells. Només un es va acreditar amb el passaport espanyol. Els altres dos només van dir qui eren. Les dades que van donar són falses. Van donar tres números falsos, i no se’ls ha pogut contactar. Es creu, fins i tot, que ja van abandonar territori polonès.
El material caríssim que portaven, les seves falses explicacions i les dades falses que fan facilitar a la policia en el moment del rescat han obert la porta a pensar que es tracta de persones dels serveis secrets espanyols fent tasques d’espionatge, un fet que Espanya no confirma. L’emplaçament on està ubicat Gdańsk, a tocar d’aquesta ciutat sota control rus, és un lloc important, punt límit entre les fronteres de l’Aliança Atlàntica i Vladímir Putin, i susceptible de ser analitzat, espiat i controlat pels serveis secrets espanyols. Que els haguessin enganxat, un element marca Espanya, i la poca informació oficial del cas, han obert totes les possibles sospites. La premsa polonesa també especula amb una possible operació de narcotràfic, un fet que, per l’embarcació que portaven, per la seva mida, no sembla realista.
Polònia manté entre reixes el periodista espanyol Pablo González
Des de l’inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna, el govern de Polònia manté a la presó el periodista Pablo González, acusat d’espionatge per Polònia, en tenir, a més de passaport espanyol, també la nacionalitat russa. Després d’estar incomunicat durant dies, després va poder ser visitat per la seva família i els seus advocats. A Espanya, el CNI també va interrogar amics i familiars del periodista.