L’1 de novembre és una data assenyalada al calendari, la festivitat de Tots Sants, dedicada a honrar a tots els sants i a recordar a tots els difunts. Les portades d’aquesta festivitat que té els seus orígens en la tradició cristiana i que la influència anglosaxona ha transformat en la festivitat pagana de Halloween, són colpidores. La tragèdia sense precedents que ha causat la DANA, de magnitud impredictible i de la que no s’albira el final, parlen dels 158 morts (155 en el País Valencià), de la desesperació dels damnificats, de la desolació de pobles sencers que han quedat destrossats físicament i moralment, com Paiporta, la zona zero de la catàstrofe, però també de la solidaritat dels veïns i de la misèria de l'ésser humà sense escrúpols que s’aprofita de les desgràcies dels altres. I també, de les repercussions polítiques d’una gestió de la tragèdia que portarà cua i que acabarà passant factura.

🔴 Última hora de la DANA a València, DIRECTE | Morts pel temporal i reaccions

“La utilització política de l’horror”

El País és l’únic diari de Madrid que parla clar. “Feijóo utilitza el desastre per exculpar Mazón i responsabilitza als organismes del Govern”, afirma el diari de Prisa, sota el titular de “la pitjor tragèdia en dècades”, amb unes xifres de víctimes mortals esgarrifadors, però amb un balanç final “incalculable” a causa de les desenes de desapareguts que hi ha als pobles més afectats, que també compten per milers els damnificats. “El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va recórrer ahir a la tragèdia com a munició política en culpar d’ella als organismes que depenen en exclusiva del Govern central, com l’AEMET”, afirma la informació de la portada, que també destaca un editorial molt eloqüent, titulat “La utilització política de l’horror”. Un missatge molt diferent del del líder del PP és el que va donar el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, en l’ull de l’huracà per la gestió de la crisi de la DANA. Feijóo va voler exculpar el seu president derivant les culpes a l’executiu de Sánchez, a qui precisament Mazón va agrair amb molt bones paraules i gestos el seu suport incondicional.

La mateixa fotografia principal que publica El País, la d’un home de Paiporta amb la mirada perduda, assegut en un bloc de maons enmig del fang, és la que publica en gran format l’ABC, que titula “el cementiri de Paiporta”, un nom d’una població de poc més de 27.000 habitants que ja quedarà en la memòria col·lectiva i de la història tràgica de les catàstrofes naturals de l’estat espanyol. També destaca l’ABC que “ningú en la zona zero de la DANA sap quants cadàvers queden per trobar dins les cases, convertides en trampes mortals”. El Mundo, en canvi, posa l’accent de la seva portada la gestió més logística i política de la catàstrofe, i assegura que “la massacre de la DANA porta al límit la capacitat de l’Estat”, amb l’arribada de militars i forenses a València per fer front “a la infinitat de cadàvers i repartir ajuda malgrat la manca d’infraestructures”. La Razón, per la seva part, comptabilitzava el nombre de morts en el titular (“depassen els 150”), una informació que ja va quedar desfasada, i també fa dues crides en la portada amb dues declaracions de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. “La prioritat ara mateix és trobar a les víctimes per aplacar l’angoixa de les famílies”, destaquen del discurs del president espanyol. “El Govern central no ens ha informat de res, i quan dic de res, és de res”, afirmava el líder de l’oposició. I el titular del rotatiu de Planeta, també parla per si mateix. “El pitjor de la política; el millor de la societat”, i en el text, destaca que “són, de nou, dues Espanyes, l’honorable, solidària i despresa que anhela la gent del comú, i la ciratera i impostora a la qual no li ocupen els morts ni els vius”.

Desesperació i desolació

A la premsa catalana, El Periódico també destaquen el nombre de morts (158) i posen l’accent en la visita conjunta al Centre d’Operacions d’Emergència de Sánchez i Mazón, que “aparquen el xoc polític i posen l’espatlla”, després que “entre l’alerta vermella de l’AEMET i la declaració del nivell 2 d’emergència van passar vuit hores”. La Vanguardia, per la seva part, publica una gran imatge dels veïns de Paiporta fent cua per recollir aigua potable d’una canonada trencada, sota el títol “Desesperació posttragèdia”, i també dedica una part de la seva portada a una informació econòmica. “La banca clama contra el nou impost sobre el marge d’interessos i comissions”, mentre que Repsol es disposa a desbloquejar les inversions després de decaure, “amb la intervenció de Junts”, el gravamen a les energètiques. El diari Ara i El Punt Avui, també dediquen l’espai principal de les seves portades a la DANA tràgica, amb paraules com “SOS” i “desolació”, i la mateixa imatge de l’avi amb la mirada perduda, en una barreja de resignació i impotència.

'El País' 1
'El País'
'ABC' 1
'ABC'
'El Mundo' 1
'El Mundo'
'La Razón' 1
'La Razón'
'La Vanguardia' 1
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 1
'El Periódico' 
'Ara' 1
'Ara' 
'El Punt Avui' 1
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!