Seure l'un al costat de l'altre en un avió és perillós? Tenint en compte que contra el coronavirus el lema sempre és "distància, mans i mascareta" es podria pensar que sí. Ara bé, alguns experts assenyalen que són pocs els casos documentats de transmissió en un vol i que per tant, les possibilitats d'agafar el coronavirus en un avió són més aviat baixes.
La incertesa i la por, però, han reduït el trànsit aeri notòriament, a més de les restriccions que ha patit el sector. En un cas, al voltant de 328 passatgers i membres de la tripulació van ser examinats per detectar el coronavirus després de saber-se que el vol del 31 de març d'Estats Units a Taiwan portava 12 passatgers asimptomàtics. Tots els passatgers van donar negatiu igual que els membres de la tripulació, recull la CNN. I tot i que hi ha hagut casos de passatgers infectats que han transmès el virus, la taxa de transmissió és baixa.
Un estudi publicat recentment a la revista mèdica JAMA Network Open va trobar evidència de la possible propagació del coronavirus durant un vol de quatre hores des de Tel Aviv a Frankfurt el mes de març. Dos passatgers van desenvolupar infeccions després de volar amb un grup de turistes que havien entrat en contacte amb un gerent d'hotel infectat i també es van infectar, segons investigadors de l'institut de Virologia Mèdica de la Universitat Goethe a Frankfurt. Els dos que van poder ser infectats estaven asseguts a la part posterior de l'avió, directament a l'altre costat del passadís sense saber-ho s'havien contaminat.
Segons recull la mateixa CNN, fins ara, es creu que un vol anterior des del Regne Unit a Vietnam el 2 de març, on un passatger suposadament va transmetre el virus a un altres 14 passatgers, així com un membre de la tripulació, és l'única transmissió coneguda a bord.
Una explicació del nivell de risc aparentment baix és que l'aire a les cabines dels avions moderns se substitueix amb aire fresc cada dos o tres minuts, i la majoria dels avions estan equipats amb filtres d'aire dissenyats per atrapar el 99,99% de les partícules.
Les probabilitats d'agafar coronavirus en un vol
La majoria de les companyies aèries han establert una sèrie de mesures per volar, com prendre's la temperatura o l'ús de les mascaretes durant el vol.
Arnold Barnett, professor d'estadística a l'Sloan School of Management de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, va intentar quantificar les probabilitats d'infectar-se amb el virus mentre estava en un avió curt en un estudi recent i va analitzar també els beneficis de la política del seient del mig buit.
Segons les seves investigacions, basades en vols de distàncies curtes als EUA, el risc d'agafar coronavirus en avions com l'Airbus 320 o el Boeing 737 és d'1 per cada 4.300. Aquestes probabilitats cauen a 1 en 7.700 si el seient del mig està vacant, recull la mateixa cadena nord-americana.