"Busquem accelerar l'acció climàtica global mitjançant la reducció d'emissions, els esforços d'adaptació a gran escala i els fluxos de finançament adequats", s'afirma en la web de la COP27 d'Egipte, la qual començarà el pròxim 6 de novembre a la ciutat egípcia de Sharm el-Sheikh. Un any més començarà una Cimera pel Clima 2022 on algunes potències mundials arriben disposades a defensar els seus interessos per sobre dels objectius comuns marcats per les Nacions Unides.

Què esperar de la Cimera del Clima 2022, la COP27, a Egipte

Per a més inri, la COP27 se celebrà en un context clarament marcat per les conseqüències del canvi climàtic, en un 2022 on s'han trencat tota mena de rècords pel que fa a la temperatura global. Tot plegat desemboca en una trobada en una cimera que reunirà estats, lobbies i activistes que es conjuren per trobar accions que redueixi les conseqüències del canvi climàtic. 

El CIDOB ha definit en un article publicat al mes de febrer la política climàtica internacional com "un trade-off etern: com més ambiciosa és la proposta d’objectius climàtics, menor és el nombre d’estats disposats a ratificar-la". Sovint les apostes més ambicioses han quedat en paper mullat o s'han complert de forma parcial. El precedent de la darrera COP a Glasgow, on només es va poder arribar a un acord de mínims, alimenta la por que aquesta nova Cimera pel Clima acabi sense gaires avenços quan el compte enrere per evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic s'esgoten. 

Tenint en compte el complex context en què s'emmarca la COP27, és possible preguntar-se: que podem esperar d'aquesta Cimera pel Clima? La mateixa organització en destaca quatre: mitigació, adaptació, finançament i col·laboració

Els quatre objectius de la COP27

Per una banda, hi ha la mitigació, és a dir, tractar d'evitar que l'escalfament global superi el 2 °C. Segons l'Acord de París, l'escenari desitjable és que la temperatura global s'estanqui amb un augment d'1,5 °C, en els darrers anys la temperatura ja ha pujat 1,1 °C. Per tant, és cada cop més probable que no es pugui complir l'objectiu establert l'any 2015. La Cimera és un espai fonamental per tractar d'arribar acords amb els Estats perquè duguin a la pràctica accions que permetin limitar l'escalfament global. Per això, s'espera que en la primera setmana de la COP27 es presenti l'últim informe del Panell Intergubernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) amb el qual l'ONU pressionarà als estats a assumir les mesures que dictin els científics en aquest text. 

Els dos objectius següents van extremadament lligats: l'adaptació i el finançament. Per una banda, en la COP26 va tancar l'Objectiu Global d'Adaptació, un full de ruta per adaptar a les comunitats d'arreu del globus d'avant de l'inexorable canvi del clima. En la Cimera d'enguany es pretén pressionar als Estats perquè continuïn treballant en la matèria, especialment per protegir les comunitats més vulnerables. Tanmateix, hi ha un gran problema en el camí de l'adaptació: és molt costosa. Mentre que hi ha països que es poden permetre còmodament protegir-se davant dels efectes del canvi climàtic n'hi ha altres que no poden fer front a aquesta despesa de vida o mort.

Per això, l'adaptació i el finançament van estretament lligats. "Cal una major transparència dels fluxos financers i un accés facilitat per satisfer les necessitats dels països en desenvolupament, especialment d'Àfrica", s'afirma des de l'organització de la COP27. En altres paraules, cal més inversió en els països en vies de desenvolupament i cal que claredat en com s'inverteixen aquests diners, ja que anteriorment s'ha denunciat que alguns dels fons per la lluita pel canvi climàtic no han acabat servint a aquest fi. Des de les Nacions Unides s'espera un lliurament progressiu de 100.000 milions de dòlars anuals, una suma en què molts Estats amb economies fortes han de participar, però n'hi ha que no estan complint. El fet que la cimera tingui lloc a Egipte, un país africà, s'espera que sigui una finestra d'oportunitat per aconseguir un ferm compromís en la inversió al continent per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

Finalment, la col·laboració en la lluita contra el canvi climàtic. És probablement l'objectiu més eteri però el principal per poder arribar a cap acord. Des de les Nacions Unides es demana la participació en les negociacions de totes les parts interessades i aquí es presenta un problema, hi ha Estats o empreses molt hostils a les mesures per pal·liar les conseqüències del canvi climàtic. "Els governs, el sector privat i la societat civil han de treballar conjuntament per transformar la manera com interactuem amb el nostre planeta", es demana des de l'organització. Malauradament, des de la cimera a Glasgow no hi ha hagut gairebé canvi i és possible que es tornin a donar situacions d'estancament perquè alguns implicats es neguen a fer concessions en pro del benefici propi. 

El gran oblidat de la COP26 a Glasgow: els mercats de carboni

A més dels objectius destacats per la mateixa COP, hi ha altres que s'emmarquen en els quatre principals, però parteixen amb desavantatge a les taules de negociació. Un dels grans exemples és els mercats del carboni, els quals "són sistemes comercials en què es venen i compren crèdits de carboni", segons defineix l'ONU. En altres paraules, els Estats que contaminen menys poden vendre part del seu crèdit carboni a altres estats que contaminen més. La idea inicial darrere d'aquest sistema era mantenir un cert equilibri en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, fent així que els aconseguissin reduir la contaminació per sota del seu valor estimat poguessin vendre el seu excedent a altres països que superessin les seves estimacions per estar, per exemple, en vies de desenvolupament industrial. Aquest sistema actualment ha quedat molt lluny de sostenir l'escalfament global per sota d'1,5 ºC i moltes veus demanen que sigui revisat i modificat. 

Tot i no assolir els seus objectius, és molt beneficiós per diversos Estats que es neguen en rodó a repensar-lo. Aquesta va ser una de les carpetes claus en la COP26 que va acabar sense avenços significatius i sembla que serà el mateix cas en la cimera d'enguany. Glasgow es va tancar amb un compromís d'arribar de remodelar els sistemes de mercats de carboni abans del 2027, per tant, s'espera que aquest any no es facin grans avenços en el tema. 

 

Imatge principal: Manifestació contra el canvi climàtic a Alemanya / Unsplash