Les revistes en català tornen a la biblioteca de Borriana, País Valencià, després de la pressió social per l'intent de censura del govern municipal de PP i Vox. Publicacions com ara Cavall Fort, Enderrock, El Temps, Camacuc o Revista Llengua Nacional tornen a estar disponibles al públic, segons ha avançat aquest dijous la mateixa revista El Temps. La notícia l'ha anunciada el portaveu de Compromís a Borriana, Vicent Granel, que ha afirmat que la pressió exercida "ha pogut tombar la decisió que havia ordenat l'actual regidor de Cultura", Jesús Albiol (Vox).
Granel ha valorat que és "una bona notícia" que hagi funcionat "la denuncia i el moviment social i cultura que s'ha creat al voltant de la defensa de la llibertat d'expressió, i la llibertat de poder llegir el que cadascú vulgui". "Han sigut moltes les mostres de suport que hem rebut en Borriana, per part de les editorials, escriptors, escriptores, molta gent de la cultura a la nostra ciutat s'ha manifestat públicament en contra de la decisió, i han participat de les demandes que s'han realitzat per a mantindre-les", ha assenyalat el regidor valencià.
Subscripcions des dels temps del PP
Vicent Granel ha agraït "la reflexió de part de l'equip de govern", encara que, assenyala, "hagin volgut apuntar el fet que tot ha sigut una invenció quan la realitat era l'ordre donada perquè no arribaren més revistes". El regidor també ha apuntat que l'ajuntament està subscrit i les revistes estan a la biblioteca des de l'època en què governava el PP, a la dècada dels 2000, pel qual va mostrar la seva sorpresa que precisament un Executiu amb el PP ara les intentés vetar. "Ara, cal que les revistes continuen en la biblioteca, com s'ha fet des de l'època del PP en la dècada del 2000 i varen continuar amb nosaltres", ha conclòs Granel.
Dues setmanes de veto
A mitjans d'aquest juliol es va conèixer que l'ajuntament de Borriana va cancel·lar les subscripcions a 5 revistes catalanistes. L'any 2020, Vox va demanar al consistori que es donés de baixa d'aquestes revistes. Ara, 3 anys més tard, el govern municipal de Borriana (Castelló) liderat pel PP va decidir portar-ho a terme. El regidor de Cultura, i diputat de Vox a les Corts Valencianes, Jesús Albiol, va celebrar que l'ajuntament "no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", va escriure al seu compte de Twitter. "Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock, Llengua Nacional. AL CARRER!", va apuntar el regidor.
📢 Som a la roda de premsa conjunta, al col·legi de @periodistes_cat, acompanyant l'associació @revistesAPPEC.
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) July 13, 2023
❌ Hi denunciem la persecució i censura de les revistes en català.
🗨️ Hi intervindrà el president de Plataforma per la Llengua, @OscarEscuder1. pic.twitter.com/q4kswVFSoZ
Mobilitzacions i accions judicials
Els editors de les revistes en català van reaccionar al veto del PP i Vox a cinc revistes en català de la biblioteca de Borriana, agrupades en l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), amenaçant amb la via judicial per denunciar la censura. A més, van detallar una denúncia a les institucions europees i una queixa formal al Síndic de Greuges del País Valencià. Per lluitar contra la censura que s'està fent des de la dreta i la ultradreta contra les revistes catalanistes, l'APPEC també va avançar que facilitarà la subscripció a les publicacions "a tot arreu on actuï la censura". A més, es va posar un equip legal a disposició de les publicacions afectades: Cavall Fort, Enderrock, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional. També, un miler de persones es van concentrar a Borriana en rebuig de la censura. Les revistes van comptar amb el suport d'Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. També de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la presidenta del Parlament, Anna Erra; i el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran.
❗️Denunciem la persecució i censura de les revistes en català.
— Òmnium Cultural (@omnium) July 13, 2023
Amb @XavierAntich, president d'@omnium en representació de la #FederacióLlull, @gcapdevila, president de @revistesAPPEC, Òscar Escudé, president de @llenguacat i els editors de les revistes afectades pic.twitter.com/jlCcNTa5gv