Després de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la llei d'Amnistia que el govern espanyol ha pactat amb Junts i Esquerra per garantir l'estabilitat de Pedro Sánchez i que serveix per tancar i amistar els suposats delictes comesos durant els anys més intensos del procés d'independència de Catalunya, que va acabar amb la declaració fallida de 2017 i la revolta al carrer l'any 2019 amb greus incidents d'ordre públic, tothom ha mogut peça. Els representants dels polítics i activistes condemnats o pendents de ser jutjats ja han demanat que en aplicació d'aquesta llei, que ahir va sancionar el cap de l'Estat, el rei Felip de Borbó, i va entrar en vigor, els hi sigui aplicada i s'arxivin els casos o s'eliminin les causes. Però també els jutges han mogut peça i, la majoria, ja han ensenyat les dents i ningú descarta un cop de togues per evitar aplicar, si més amb la celeritat que demana la llei, l'Amnistia dels polítics catalans. 

Sigui com sigui, l'aplicació d'aquesta llei també ha fet moure els Mossos d'Esquadra i ha estat el comissari en cap, Eduard Sallent, qui n'ha assumit el lideratge i ha fet publicar a la xarxa interna de la policia catalana un missatge dirigit a tots els comandaments i agents del cos amb instruccions precises sobre com actuar davant la recentment aprovada Llei d'Amnistia. Tenint en compte que ara mateix ni els jutges saben com s'aplicarà aquesta nova llei, el comissari en cap demana als agents que si creuen que han de fer alguna acció que pugui emmarcar-se en la llei aprovada, que n'informin immediatament a la Prefectura per tal que sigui la direcció policial qui ho consideri, ho pregunti als jutges i, en darrera opció, ordeni que s'ha de fer. D'aquesta manera, l'ordre, que estarà signada per la Prefectura i el comissari en cap, deslliurarà els agents de qualsevol responsabilitat, judicial o política.

La llei "pot generar dubtes"

El comissari en cap no amaga que l'aplicació d'aquesta llei "pot generar dubtes durant l'activitat operativa diària" incloent-hi situacions en què sigui necessari complir amb determinades ordres administratives o judicials -sense dir-ho, Sallent fa referència a possibles detencions de persones que actualment es troben a l'exili i que han anunciat la seva intenció de retornar a Catalunya, com el president Puigdemont. 

La Prefectura de Sallent, amb els comissaris Rosa Bosch i Ferran López, de dos i tres, serà l'encarregada de validar aquestes accions amb els òrgans administratius, judicials o comptables competents i, posteriorment, emetrà les instruccions necessàries a les unitats policials corresponents. L'ordre de Sallent remarca que la Llei d'Amnistia implica "la finalització de les condemnes i dels procediments judicials relacionats amb les persones que van participar en el procés independentista, extingint la seva responsabilitat penal, administrativa o comptable". El comissari en cap també recorda que la llei serà aplicada pels diferents organismes judicials, administratius o comptables, d'ofici o per instància de les parts o de la Fiscalia, i que per tant, els Mossos hauran d'aplicar-la segons les ordres que donin aquests organismes. El cap del cos també ha aprofitat la comunicació a tots els agents per felicitar-los per la feina feta.

Els sindicats, contra la llei

Per la seva banda, un dels sindicats majoritaris dels Mossos d'Esquadra, USPAC, ha carregat contra el conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, acusant-lo de "posar-se del costat dels violents" a causa de l'aplicació que el seu departament ha preparat per a la Llei d'amnistia. Aquesta aplicació se centra, segons el sindicat, a perdonar tots els manifestants independentistes que, en els últims anys, han incorregut en delictes de desordres, atemptat contra l'autoritat, agressions o manifestació no autoritzada i han estat sancionats per la policia catalana. El departament ha anunciat que obrirà un formulari a la pàgina web del departament per poder reclamar aquesta amnistia.