La premsa internacional s'ha il·luminat amb l'apagada general a Catalunya i la resta de la Península, que ha estat clarament protagonista en la jornada d'aquest dilluns. Cap a les nou del vespre, les principals capçaleres europees o bé obrien amb aquesta notícia o bé la tenien prou destacada a poca distància del primer titular. Cobertures en directe, caos, interrogants... Parem atenció a alguns dels principals mitjans digitals del Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya.
🔴 Apagada elèctrica a Catalunya i l'Estat, DIRECTE | Què passa?
Al Regne Unit, la BBC mantenia una cobertura en directe sobre l'apagada al costat d'altres temes importants del dia, com els primers cent dies de Donald Trump a la Casa Blanca o les eleccions al Canadà. Poc abans de les nou del vespre, la cadena pública destacava que la causa encara era “desconeguda” i que la situació havia provocat un “caos en el transport”. Per la seva banda, The Guardian acompanyava la seva cobertura en directe —centrada aleshores en el lent retorn de l'electricitat— amb un seguit de notícies, com ara sobre l'afectació general i les teories sobre els motius de l'apagada. “La gent estava bocabadada”, portava de títol una notícia.
A França, Le Monde també ha ofert una cobertura en directe, que a les nou del vespre destacava el lent retorn del corrent elèctric. Le Figaro ha fet una cobertura més extensa, traslladant el problema al seu país (“Com afrontaria França un tall d'electricitat massiu?”) i intentant resoldre algun dels interrogants. Finalment, Libération ha acompanyat la cobertura en directe amb reportatges: “Ja no hi ha restaurants, ni supermercats, ni semàfors i molta gent atrapada als ascensors”.
A Itàlia també han mostrat molt interès en l'apagada general. La Repubblica obria la seva cobertura en directe amb les poques explicacions de Pedro Sánchez sobre les causes, amb altres notícies i reportatges sobre les afectacions —sobretot en aeroports—. De manera similar enfocava el Corriere della Sera la seva portada cap a les nou de la nit, amb algunes notícies de servei públic (“Què fer en cas d'interrupció prolongada del corrent elèctric?”).
Des d'Alemanya, Bild advertia: “És un problema europeu més ampli”. “Espanya sense electricitat durant hores! Caos!”, titulava una altra notícia, amb el seu habitual to sensacionalista. També feia referència al famós kit de supervivència de la Unió Europea.
També se n'ha parlat lluny d'Europa. Als Estats Units, per exemple, The New York Times ha destacat a la seva portada una crònica sobre el caos en les infraestructures i en el transport, mentre se'n desconeix la causa.