Fa dies que els agents dels Mossos d'Esquadra i de policies locals d’arreu del país de la 37a promoció ja estan als seus destins fent pràctiques, però avui han tornat a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) per fer el tradicional acte de graduació, presidit per Salvador Illa, acompanyat de la consellera d'Interior, Núria Parlon. Després de rebre els diplomes i escoltar els discursos de les autoritats, els nous agents han llançat les gorres que avui, de manera simbòlica, han canviat. De la que han portat durant els darrers mesos a les classes a la que han rebut avui, de plat –si bé tampoc la portaran en el seu dia a dia, pel canvi d'uniformitat.

Un acte que ha acabat, després del cant de l'himne nacional, els Segadors, amb abraçades entre companys de secció i els familiars dels policies, que, sota la pluja, han seguit un acte que ben segur recordaran tota la vida. En total, després d'aquesta nova promoció s'incorporen 1.325 nous agents, dels quals 878 són Mossos d'Esquadra. La resta són policies locals destinats a un total de 125 ajuntaments -més de 100 agents a la Guàrdia Urbana de Barcelona. Com ha passat els darrers anys, el nombre de dones va en augment i ja representen el 37,8% del total. És, fins ara, la xifra més alta mai assolida, segons les dades del Departament d'Interior. Cal recordar que s’ha fet una reserva de places per a dones a raó del 40% en la fase inicial, unes quotes de feminització que la consellera Parlon ja va anunciar que mantindria, fruit de l'acord d'investidura amb ERC. La següent promoció, la 38a, ja ha iniciat classes i ja s'ha iniciat els tràmits de l'oposició de la 39a amb l'objectiu d'arribar a 22.000 agents dels Mossos d'Esquadra abans del 2030, una xifra que encara està lluny.

 

El seu discurs el president de la Generalitat ha assegurat que cal continuar avançant en termes d'igualtat i desitja que més dones puguin accedir a llocs de responsabilitat al cos. El president, en el seu discurs, ha situat també la "intolerable" violència contra les dones com un dels reptes a combatre policialment, juntament amb la multireincidència, les ocupacions il·legals o el tràfic de drogues, i ha avisat els nous agents que hauran d'enfrontar-se a situacions complicades i que veuran amb els seus ulls "el pitjor de la naturalesa humana" i els ha encoratjat a treballar per servir el país. Sense saber-ho, la primera de la promoció, l’agent Marta Fajula, ha donat resposta al cap suprem del cos, el president de la Generalitat, en el seu discurs davant dels seus companys: "Ara som més forts per enfrontar-nos al que ens espera", ha assegurat. Feina no ens en faltarà.

Reptes de seguretat a Catalunya

Just ahir, Parlon i la direcció política i policial dels Mossos van presentar un nou pla per lluitar contra les armes blanques a la via pública a Catalunya amb més prevenció, més controls i també incrementant els mecanismes de sanció. Durant el seu discurs als nous agents, la consellera ho ha recordat i ha avisat els policies que la societat espera molt dels nous agents. "Tenim un moment complex des del punt de vista de la seguretat ciutadana i la ciutadania vol i necessita seguretat", ha apuntat la titular d'Interior i exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Parlon s’ha adreçat als alumnes per transmetre’ls que, com a consellera, mai no podrà agrair-los prou la decisió d'haver decidit ser servidors públics, amb l'esforç que això implica. A més a més, ha subratllat que la seguretat "és una de les prioritats del Govern" i també dels ciutadans, perquè puguin fer ús dels drets i llibertats.

El president Illa a l'acte de graduació dels Mossos d'Esquadra / ACN

Els Mossos i la política catalana

El president també ha aprofitat per assegurar que el seu Govern apostarà per dotar la policia de Catalunya de més efectius, de més proximitat i de més, ha dit, prestigi. Alhora, ha demanat allunyar la policia del debat polític, la "demagògia" i la "confrontació política". Els darrers dies, el cos dels Mossos d'Esquadra ha estat al centre de la polèmica arran dels canvis a la Prefectura i també de la dura interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que demana investigar com un suposat delicte la no detenció de Carles Puigdemont el passat 8 d'agost a Barcelona, abans del ple d'investidura. Parlon ahir va dir que "acatava" aquest text que posa en dubte la resposta dels Mossos i que demana investigar què va passar i com és que el president de l'1 d'octubre de 2017 no va poder ser arrestat ni durant el trànsit ni a l'Arc de Triomf.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!