Discurs clar i contundent. El president del Tribunal Superior de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, ha denunciat “la cridanera passivitat dels responsables polítics” per fer front al “col·lapse” que, segons sosté, patirà ben aviat el sistema de Justícia a Catalunya pel constant augment de vacants de jutges i magistrats, en el discurs de benvinguda als 92 jutges i jutgesses que s’incorporen a jutjats catalans, aquest dimecres en un acte al saló de passos perduts del Palau de Justícia. Barrientos ha assegurat que l’any que ve tornaran a faltar un centenar més de jutges i que actualment “32 jutjats no tenen jutge titular al capdavant, ni substitut”. El Ministeri de Justícia és el responsable de cobrir les places de jutges a l’Estat espanyol i fins ara ha rebutjat reforçar les vacants a Catalunya amb un complement econòmic, tal com tenen al País Basc i altres comunitats, per evitar l’elevada mobilitat de jutges. “No mobilitzen ni un sol euro dels inflats pressupostos anuals per introduir mecanismes incentivadors de l’activitat judicial a Catalunya, com insistentment ve reclamant la sala de govern del TSJC i el Consell General del Poder Judicial”, ha criticat Barrientos.

El president del TSJC ha recordat que l’any passat ja es van incorporar 74 nous jutges als jutjats catalans, i el 2020, 56, xifra similar en els anys 2019 i 2018. Precisament, aquest dilluns la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va presidir la primera jornada d’acollida dels nous jutges i jutges que va organitzar el Departament de Justícia per evitar que marxin després de passar el primer any en els jutjats catalans, com permet la llei. Des del departament s’admet que per molta inversió que realitzin en l'administració de Justícia, si no tenen una plantilla de professionals estable no serveix de res i no es millora el servei al ciutadà. La càrrega de treball i l’encariment de vida fa que la majoria de nous jutges vulgui tornar al seu lloc d’origen, la majoria d’Andalusia i Madrid. Una mesura de la Generalitat és augmentar les beques a opositors a jutges i fiscals que viuen a Catalunya per incentivar les vocacions al país, que històricament han estat ben magres.

Un centenar de jutges han jurat o promès el seu càrrec al TSJC, aquest dimecres. / Foto: Pol Solà / ACN

Edificis i la llengua pròpia

El president del TSJC, que ha complert dos anys en el càrrec amb el mandat caducat pel bloqueig de la renovació del CGPJ, també ha estat crític amb l’estat d’alguns edificis judicials, el manteniment dels quals depèn del Departament de Justícia. “A Catalunya, trobareu edificis nous i equipaments òptims, però també hi ha altres clarament deficitaris”, tot i que ha afegit  que “reconeix” l’esforç que realitza el Departament de Justícia per a la seva adequació i a qui demana que corregeixi les deficiències per garantir la seguretat dels professionals i també dels ciutadans que hi van.

 Jesús Maria Barrientos, que només ha usat el català a l’inici i al final del seu discurs, ha recordat als nous jutges que “tinguin en consideració” que han de respectar l’aplicació el Dret Civil propi de Catalunya. També els ha demanat “un escrupolós reconeixement dels drets lingüístics dels ciutadans” que intervinguin en els processos judicials.