El primer any de les Barnahus a Catalunya s'ha saldat amb l'atenció de gairebé 8 casos diaris de violència sexual infantil —és a dir, un total de 2.987 casos el 2024—, segons ha comunicat aquest dimecres el Departament de Drets Socials. Cal recordar que les cases Barnahus (o Casa dels Nens, en islandès) són una unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals i que no va ser fins a l'octubre passat quan es va culminar el desplegament de la xarxa, que disposa de catorze serveis arreu del país. Així doncs, és molt probable que la xifra del 2025 sigui encara més alta.
La posada en marxa de les Barnahus ha doblat (gairebé triplicat) en un any els expedients oberts per violència sexual, tal com ha destacat la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez. "En només un any, els expedients oberts amb motiu compatible a un abús sexual s'han multiplicat per 2,5", ha remarcat en roda de premsa. I, com dèiem, enguany encara se'n detectaran més: "Cal tenir en compte que la fotografia que mostrem avui no inclou tot 2024, ja que Tarragona és l'única Barnahus que va estar activa tot l'any. La resta va començar a rebre casos a mesura que es van anar posant en funcionament entre febrer i octubre".
Pel que fa al perfil dels infants i adolescents atesos, Martínez ha assenyalat que vuit de cada deu són nenes i que més de la meitat dels fets (53,1%) han tingut lloc en l'àmbit familiar. I sobre les edats? Doncs que els abusos patits entre els dotze i els quinze anys representen prop del 34% dels casos atesos a les Barnahus, mentre que la franja d'edat entre els cinc i els vuit anys concentra un 29,4% del total. També s'han detallat les vies d'entrada dels casos (la majoria, per Salut) i s'ha detallat que gairebé el 45% dels casos atesos (1.297) estan judicialitzats.
La consellera ha reivindicat que "Catalunya és pionera al sud d'Europa en la implantació del model Barnahus, un abordatge integral que, amb les dades a les mans, ens demostra que és un èxit a l'hora de combatre la xacra de la violència sexual contra nens i nenes". "Tots els membres de l’Estratègia Barnahus hem esmerçat esforços, tant en l'àmbit formatiu com de recursos humans, per fer possible el desplegament de la xarxa. Una feina conjunta que posa de manifest el compromís de les institucions per evitar la revictimització dels infants i garantir que les víctimes i les seves famílies puguin ser atesos de la millor manera possible", ha afegit.
Enguany, un dels principals reptes és "la consolidació del model arreu del país", de manera que es treballarà en la construcció d'espais definitius a sis territoris i es desplegaran polítiques tant preventives com de formació arreu del país. Martínez també ha concretat que s'impulsa una millora dels sistemes d'informació dels casos atesos a les Barnahus per mesurar l'impacte del fenomen de les violències sexuals contra infants i adolescents, alhora que s'ha referit a la importància d'analitzar el servei. Així doncs, ha anunciat que entre el 2025 i el 2027 es durà a terme un projecte d'avaluació externa. Finalment, la consellera ha remarcat que un dels aspectes clau per a la implementació del model és l'elaboració i aprovació d'un nou protocol contra la violència infantil i d'un decret regulador del servei.
La posada en marxa de tretze Barnahus el 2024 va suposar la contractació de 85 professionals, a més d'incorporar trenta funcionaris que actuen com a referents dels centres i s'encarreguen de derivar-hi els casos. També es van constituir comissions territorials amb representació de cadascun dels departaments implicats en el projecte —Drets Socials, Interior, Educació, Salut, Justícia i Igualtat—, que són l'eina principal de consulta, informació i debat, alhora que poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Així mateix, tenen la funció d'actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre les conselleries, a més d'elaborar i perfeccionar els circuits que garanteixin una atenció especialitzada d'acompanyament a les víctimes. Per acabar, cal destacar que el desplegament de les Barnahus ha implicat un pla de formació amb jornades de presentació, visites guiades, cursos bàsics, formacions específiques, formacions pràctiques i difusió del model. Les persones que tinguin coneixement o sospita d'un maltractament infantil poden trucar al telèfon d'Infància Respon (116 111) o visitar www.totok.cat.