Victòria Anna Perea és el nom de la catalana que va convertir-se el 1984 en el primer bebè a l’estat espanyol concebut per fecundació in vitro. Aquest juliol del 2024 es converteix en notícia perquè ha complert els 40 anys. Perea va néixer el 12 de juliol a Dexeus Dona Barcelona i, amb motiu d’aquesta efemèride, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per a celebrar  que se sent una privilegiada per haver estat “el punt d’inici” en aquesta tècnica de reproducció, informa Europa Press.

Perea ha estat acompanyada pel president de la Fundació Dexeus Dona, Pedro N. Barri, qui també va ser responsable de l’equip mèdic que va fer possible la concepció de Victòria Anna Perea. També han comparegut la integrant de l’equip mèdic Anna Veiga i el cap del servei de Medicina de la Reproducció de Fundació Dexeus Nilolaos Polyzoslos.

Victòria Anna ha aprofitat l’ocasió per a fer un viatge en el passat i ha explicat que els seus progenitors eren els pacients típics que provaven sort amb les tècniques de fecundació assistida per què “era una mica la darrera carta que tenien” a disposició per mirar de convertir-se en pares. Perea ha tingut paraules d’agraïment als metges que ho van fer possible i també a l’evolució científica que ha consolidat la tècnica.

La maternitat endarrerida

La compareixent no s’ha estat de comentar aspectes d’actualitat referents a la maternitat i ha destacat que ella representa la generació de la piràmide regressiva actual a l’estat espanyol, un fet que s’explica per una maternitat endarrerida a causa d’una “dificultat per tenir una feina estable amb les condicions adequades i trobar una parella que encaixi en una edat en la qual encara sigui la ideal” per a tenir fills.

Perea ha reclamat que es doni més informació a les noves generacions  sobre què suposa una maternitat endarrerida i quins mètodes hi ha de reproducció assistida perquè puguin decidir si tenir fills o no coneixent “les limitacions que hi pot haver amb anticipació”. “És important ocupar-nos de noves estratègies perquè la població jove sigui més conscient, sense ser intrusiu, però des d’una perspectiva neutral tractar d’informar i arribar a noves generacions que potser no tenen aquesta consciència. Estaria molt bé implementar estratègies o canals per informar”, ha opinat.

El 2021 van néixer més de 40.000 bebès a Espanya per fecundació in vitro. A la Dexeus la mitjana d’edat dels pacients de reproducció assistida ha passat de 35 a 29 anys en una dècada i avui dia més del 50% tenen 40 anys o més, quan el 1995 només eren un 11%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!