Dos festivals de Premià de Dalt (Ulisses Fest i Endofest) han unit forces per lluitar amb més força per lluitar contra l'endometriosi, la malaltia ginecològica més freqüent entre les dones i que afecta 1 de cada 10 dones en edat fèrtil. Així doncs, el dissabte 25 de maig Premià acollirà la primera edició de l'Ulisses x Endofest, que comptarà amb les actuacions d'Els Catarres, Dàmaris Gelabert, Alba Grasa, Les Coco y Dj Trapella al parc de Can Verboom. Els beneficis que s'obtinguin durant la jornada es destinarà a la investigació d'aquesta malaltia a l'Hospital Clínic de Barcelona. A banda de les actuacions musicals també hi haurà un espai de xerrades, food trucks, zona infantil i un market amb productes especialment dirigits a les dones. Les entrades ja estan a la venda i l'import estarà destinat a la investigació del Clínic, l'espai on s'organitza el festival pot acollir fins a 3.000 persones.
Dos festivals en un
La d'enguany és la primera vegada que ambdós festivals es reuneixen per poder arribar al màxim públic possible. Per la seva banda, l'Ulisses Fest ha celebrat 7 edicions sempre al mes de setembre i és una combinació de cultura, música, patrimoni, esports i gastronomia, al voltant del Plat d'Ulisses, una peça arqueològica única al món que es va trobar a can Verboom i que il·lustra dos passatges de "L'Odissea" d'Homer. Gràcies a les seves nombroses edicions s'ha convertit en un festival de referència al municipi.
I per la seva banda, l'Endofest és un festival impulsat per Anna Bassols Duran, una dona de 33 anys veïna de Premià de Dalt i que arran de ser diagnosticada d'endometriosis va començar a "fer soroll" perquè la gent conegués la malaltia. Segons explica, Bassols “ara fa ja més de tres anys el dolor que tenia cada mes amb la regla des de petita es va convertir en quelcom totalment inaguantable i incapacitant”. Després de diverses entrades a urgències on no li sabien determinar l'origen del dolor, finalment van descobrir que patia endometriosi. "Amb el diagnòstic vaig alliberar part de la frustració i el sentiment d’incomprensió, però alhora van aparèixer molts dubtes i pors", explica l’Anna, qui admet que “la primera pregunta que em va venir al cap va ser: podré ser mare?”. El festival, que impulsa, ja ha celebrat dues edicions on ha aconseguit replegar gairebé 1.500 persones i els beneficis estan completament destinats a la investigació de la malaltia. Fins a aquesta edició, la iniciativa ja ha recaptat més de 43.000 € destinats a la investigació que lidera l'Hospital Clínic de Barcelona. Tant la venda d'entrades com les col·laboracions que aconseguim, està destinada a recaptar fons.
Aquest any, ambdós festivals han volgut reunir forces i celebrar plegats per descobrir i redescobrir a la ciutadania de Premià de Dalt el seu patrimoni, comerç i restauració tot gaudint d’activitats, i a més donar a conèixer l'endometriosi, una malaltia silenciada durant molts anys i que just ara es comença a parlar més. De cara a les edicions del futur, Bassols confia a poder seguir amb aquesta iniciativa comuna i amb la qual està molt agraïda a la iniciativa de l'Ajuntament.
Què és l'endometriosi?
L'endometriosi és una malaltia silenciada durant dècades, tot i que, és la malaltia ginecològica més freqüent. En concret, és una malaltia crònica que es produeix quan l’endometri, el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Normalment, afecta el peritoneu pelvià (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte. Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual. És a dir, prolifera, es desprèn i es produeix una descamació durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.
La causa de la malaltia és desconegut, però afecta 1 de cada 10 dones en edat fèrtil. És habitual que el diagnòstic es retardi, ja que, s'acostuma a associar a dolors menstruals. Tot i que, és una malaltia benigna, no cancerígena, pot tenir un impacte important en la qualitat de vida. Pot causar dolor, sagnat menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones pateixen d’infertilitat. Actualment, l’únic tractament per lluitar contra l’endometriosi és l’ús continuat d’anticonceptius per tal de parar el procés i no permetre que la malaltia evolucioni. En alguns casos també es donen tractaments hormonals addicionals o s’opta per la cirurgia.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!