Primera gran troballa a Egipte des de Tutankamon. Una missió arqueològica egipci-britànica ha descobert la tomba del faraó Tutmosis II, l'últim sepulcre perdut de la dinastia XVIII (1575-1295 aC) i el primer mausoleu reial trobat en els últims cent anys, després de la troballa de la tomba de Tutankamon el 1922. "La missió arqueològica del Consell Suprem d'Antiguitats i la Nova Fundació de Recerca Estatal ha aconseguit descobrir la tomba del rei Tutmosis II, l'última tomba perduda dels reis de la dinastia XVIII a Egipte", ha destacat el Ministeri d'Antiguitats del país en un comunicat d'aquesta setmana.

➡️ Així és el nou i faraònic Gran Museu Egipci de Guiza: primeres imatges
 

La troballa es va produir durant les excavacions de la tomba número C4, l'entrada i el passatge principal de la qual van ser trobats el 2022, a la zona de la vall del Mont Tebes —a l'oest de Luxor, a uns 2,4 quilòmetres a l'oest de la zona de la Vall dels Reis (al sud del país). Durant aquesta temporada, els arqueòlegs han descobert nova evidència arqueològica que va identificar el faraó Tutmosis II com a propietari de la tomba, així com que la persona que va dur a terme els procediments d'enterrament va ser la famosa faraona Hatxepsut (la seva esposa i mitja germana). A la tomba s'han trobat parts d'unes gerres petites d'alabastre decorades amb inscripcions del nom del faraó com el "rei mort", juntament amb el nom de la seva principal esposa reial, cosa que confirma la identitat del propietari de la tomba —que va regnar del 1517 al 1513 aC.

Tomba farao Tutmosis II Egipte - Efe / Ministeri d'Antiguitats d'Egipte
Efe / Ministeri d'Antiguitats d'Egipte

El ministre d'Antiguitats, Sherif Fathi, ha elogiat els esforços d'excavació a la zona i ha destacat la importància de la troballa per revelar més secrets i tresors de l'antiga civilització egípcia. Per la seva banda, el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Mohamed Ismail Khaled, ha explicat que al principi l'equip va creure que es tractava de la tomba d'una de les esposes reials dels reis tutmòsides. Aquesta suposició es va basar en la seva proximitat a les tombes de les esposes del rei Tutmosis III i a la tomba de la faraona Hatxepsut, que originalment havia preparat com a consort reial abans d'ascendir al tron. Però, com hem dit, l'excavació d'aquesta temporada ha desenterrat noves proves que identifiquen el faraó Tutmosis II com a propietari de la tomba. 

El doctor Khaled ha descrit la troballa com un dels avenços arqueològics més importants dels últims anys, ja que els artefactes trobats dins la tomba brinden informació fonamental sobre la història de la regió i el regnat de Tutmosis II. En aquest sentit, cal afegir que la troballa inclou mobles funeraris que pertanyien al rei, trobats per primera vegada —ja que no existeixen mobles funeraris seus en els museus del món. 

Tomba farao Tutmosis II Egipte - Efe / Ministeri d'Antiguitats d'Egipte
Efe / Ministeri d'Antiguitats d'Egipte

El director del Sector d'Antiguitats Egípcies i codirector de la missió, Mohamed Abdel Badi, ha comentat que la tomba estava en mal estat de conservació per una inundació que es va produir poc després de la mort del rei: l'aigua va inundar la tomba, fent malbé el seu interior i requerint un extens treball de restauració per part de l'equip arqueològic per recuperar els fragments de guix caiguts. Els estudis preliminars suggereixen que el contingut original de la tomba va ser reubicat en un altre lloc durant l'antiguitat després de la inundació. Entre els fragments recuperats hi havia restes de guix amb inscripcions blaves, motius d'estels grocs i parts del Llibre d'Amduat, un text religiós clau associat amb les tombes reials de l'antic Egipte.

El cap de la missió arqueològica per la banda britànica, Piers Latherland, ha explicat que la tomba es caracteritza per un disseny arquitectònic senzill —nucli de les tombes dels successius governs d'Egipte després de Tutmosis II durant la dinastia XVIII. També ha assegurat que la tomba inclou un corredor amb un terra cobert amb una capa de guix blanc, que condueix a la cambra funerària en el corredor principal de la tomba, on el nivell del terra és aproximadament 1,4 metres més alt que el terra de la mateixa cambra. Es creu que es va fer servir per transportar el contingut de la tomba principal, inclòs el cos del faraó, després de la inundació. Després de dos anys d'estudis arqueològics en el lloc, la missió continuarà ara la feina per descobrir més secrets de l'àrea i localitzar el lloc de descans final del contingut original de la tomba.
 

Tomba farao Tutmosis II Egipte - Efe / Ministeri d'Antiguitats d'Egipte
Efe / Ministeri d'Antiguitats d'Egipte
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!