La NASA ja ha rebut les primeres imatges del telescopi espacial James Webb. Es tracta d'una estrella, encara que en la fotografia la formen un mosaic de 18 punts de llum perquè el mirall principal del telescopi, fet d'hexàgons, està no està alineat. Encara que la imatge sembli estranya, això és precisament el que ocuparà la NASA en les setmanes vinents: calibrar els miralls perquè les fotografies fetes pel telescopi tinguin sentit i pugui enfocar-se en un sol punt. D'altra banda, el James Webb també ha pogut capturar una altra imatge inèdita: una 'selfie' que el telescopi ha pogut fer de si mateix gràcies al reflexe d'un dels miralls. Per a la foto de l'estrella, Webb va apuntar l'HD 84406, una estrella brillant i aïllada que forma part de la constel·lació de l'Ossa Major, la qual es va triar perquè és fàcilment identificable i no té estrelles brillants pròximes, fet que ajuda a reduir les interferències de fons.
La primera imatge
L'observatori va arribar el passat 24 gener a la seva posició definitiva, a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra, i ara està a punt de completar la primera fase d'un procés que trigarà mesos, l'alineament del mirall principal mitjançant l'ús de la càmera per a l'infraroig pròxim (NIRCam). La imatge captada pel telescopi és un mosaic de 18 punts de llum estel·lar organitzats aleatòriament que reflecteixen la llum de l'estrella en el mirall secundari del Webb i en els detectors de la NIRCam. El que apareix com una simple imatge borrosa de llum d'estrelles servirà de base per a alinear i enfocar el telescopi perquè en uns mesos “pugui donar-nos vistes sense precedents de l'univers”, ha informat l'Agència Espacial Europea (ESA), que participa en aquest projecte amb l'estatunidenca NASA i l'Agència Espacial Canadenca, a l'agència Efe. Durant el mes vinent, l'equip del telescopi ajustarà gradualment els segments del mirall fins que les 18 imatges es converteixin en una sola, i així sabran que està llest per fer més fotos. La NASA ha explicat com ho duran a terme en una sèrie de tuits.
⚫️ In the coming weeks, our team will align & focus each of these 18 dots, then stack the dots on top of each other to form a single point — one unified image from all of Webb’s 18 mirror segments. What’s ahead: https://t.co/asidf7mdKB pic.twitter.com/pPZQG13IkO
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) February 11, 2022
'Selfie' espacial
Entre les imatges també hi ha un 'selfie' del mirall principal del James Webb, que no va ser presa per una càmera externa, sinó per una lent especialitzada de l'instrument NIRCam. Durant el procés de recol·lecció d'imatges que va començar el 2 de febrer, el telescopi va ser redirigit a 156 posicions diferents al voltant de la ubicació prevista de l'estrella i va generar 1.560 imatges usant els deu detectors de la NIRCam, en un procés que va durar gairebé vint-i-cinc hores. L'observatori va ser capaç de situar l'estrella en cadascun dels seus segments de mirall i aquestes imatges es van ajuntar per a produir un sol mosaic gran que captura la marca de cada segment del mirall primari en un enquadrament. Cada punt individual visible en el mosaic de la imatge és la mateixa estrella captada per cada segment del mirall primari del Webb, proporcionant "un munt de detalls que els enginyers i experts en òptica faran servir per a alinear el telescopi", ha afegit l'ESA. Les imatges de Webb seran més clares, detallades i complexes a mesura que els seus instruments arribin a la temperatura determinada per a la seva operació i comencin a recollir dades.
Focus!
— NASA (@NASA) February 11, 2022
@NASAWebb’s Near Infrared Camera, or NIRCam, recently became operational and captured this “selfie” of the telescope’s primary mirror. Webb will continue aligning its 18 mirrors over the next three months before it can #UnfoldtheUniverse: https://t.co/ppajknCrBm pic.twitter.com/ogx5OVe1Ue