Pagesos i ramaders han protestat aquest diumenge a la tarda per visibilitzar la crisi multifactorial al sector arran de la sequera i la inflació i ho han fet en marxes lentes organitzades en diversos punts arreu de Lleida. Les mobilitzacions s'han donat a la C-14 a l'Alt Urgell i a la Noguera i a la C-13 a l'altura del Pallars Jussà, dificultant la circulació de vehicles i el trajecte de tornada de la població que ha passat el cap de setmana a les comarques de muntanya. Les accions són el preludi de les mobilitzacions que hi ha previstes per a aquest dimarts arreu de Catalunya organitzades per la Plataforma 6-F.
Els pagesos també van dur a terme diverses marxes lentes per algunes carreteres catalanes el passat divendres, com a l'N-230 al Pont de Suert cap a Vielha o a la C-1412b d'Isona cap a Tremp. La gran mobilització, però, serà dimarts vinent, quan el sector protestarà a gran part de Catalunya, amb concentracions de tractors des de les Terres de l'Ebre fins a la Cerdanya i l'Alt Urgell passant per Lleida i les comarques centrals.
Marxes i talls d'autopistes arreu del país
De moment, les organitzacions agràries, entre elles Unió de Pagesos, han convocat pel dimarts concentracions de tractors a primera hora del matí en punts com Vic (Osona), Sant Fruitós del Bages (Bages), a la Catalunya Central; Fondarella (Pla d'Urgell), a la Plana de Lleida; i Vila-rodona (Alt Camp), a Tarragona, segons els anuncis fets a través de les xarxes socials. Els pagesos d'Alt Urgell i Cerdanya també han estat cridats a bloquejar amb els seus tractors l'N-145 i l'N-260, a la rotonda de la Seu d'Urgell, a l'accés a Andorra. A prop del migdia, els agricultors de les Terres de l'Ebre han estat convocats també a concentrar-se a l'Aldea (Baix Ebre).
Unió de Pagesos ha avançat que es produiran marxes i talls d'autopistes en punts de la xarxa viària sense concretar encara. Aquestes mobilitzacions encaixen amb el calendari de protestes previstes arreu d'Espanya que les principals organitzacions agràries van decidir mantenir divendres passat, després de la reunió que van mantenir amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. A la trobada, en què van abordar les dificultats del sector, van participar Asaja, COAG (a la qual pertany la catalana JARC) i UPA.
Crisi multifactorial: sequera, costos de producció, burocràcia i importacions
Seguint les protestes sorgides a diversos països europeus, com França i Alemanya, el camp català i d'arreu d'Espanya alcen així la seva veu davant la crisi en què està immers el sector per l'impacte de la sequera i l'encariment dels carburants i la inflació, que ha provocat la caiguda de la producció, la baixada dels preus en origen i l'encariment dels costos de producció. Les organitzacions agràries denuncien també l'excés de burocràcia i exigeixen solucions urgents a les administracions públiques per resoldre, per exemple, "la competència deslleial" que denuncien de les importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides als productors europeus i que per això són més econòmiques al mercat.