Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l'expresident català Jordi Pujol, ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que aixequi parcialment el bloqueig i embargament dels seus béns. Necessita poder accedir mensualment a una quantitat de diners equivalents al salari mínim interprofessional, 965 euros, per poder cobrir "despeses de manteniment ordinàries". "Júnior" està a un pas del judici juntament amb el seu pare i els seus germans.
En un escrit del 25 d'octubre passat, al qual ha tingut accés Europa Press, el primogènit del clan Pujol demana al titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 5 un "desbloqueig parcial" d'un compte bancari concret per "poder atendre les despeses de manteniment ordinàries per import mensual de 965 euros". Pujol Ferrusola recorda que des que el jutjat li va imposar aquesta mesura cautelar, el 2015, "la fiscalització de la seva vida econòmica, fins i tot en els seus àmbits més prosaics, com ara meritació i pagaments d'impostos municipals, ha estat absoluta".
En conseqüència, indica que “ha hagut de comptar amb el suport econòmic directe i desinteressat dels seus familiars més propers per afrontar les despeses ordinàries del dia a dia”. Aquesta situació subratlla el gran dels germans Pujol, "ha implicat traslladar a tercers aliens al procés una càrrega cada vegada més insostenible i processalment injustificable". En aquest sentit, reivindica que "el principi de proporcionalitat imposa que l'adopció d'una mesura cautelar real no impedeixi que l'interessat pugui atendre les necessitats vitals bàsiques, que són exercici positiu dels seus drets fonamentals".
Organització criminal
Pedraz ha acordat obrir judici oral contra l'expresident català i els seus set fills --Jordi, Josep, Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta Pujol Ferrusola-- per formar presumptament una organització criminal que s'hauria enriquit durant dècades amb activitats corruptes valent-se de la seva posició política.
La Fiscalia demana 9 anys de presó per a l'antic president, 29 per al seu fill gran i 14 per al Josep per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública, falsedat documental i frustració de l'execució en relació amb la gestió del patrimoni. Per als altres --Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta--, reclama una pena de 8 anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals.
En el seu escrit de defensa, Jordi Pujol va sol·licitar la seva lliure absolució insistint a situar l'origen de la seva fortuna en un dipòsit de diners a l'estranger que va fer el seu pare, Florenci Pujol, per esmorteir l'impacte econòmic que pogués tenir per a la família el "risc polític" assumit pel seu fill. Aquest dipòsit familiar, segons assenyala el clan en els seus diferents escrits, va estar gestionant per Jordi Pujol Ferrusola, que sosté que mai no es va nodrir d'"ingressos vinculats a l'administració pública i la seva activitat de contractació i adjudicació de licitacions".
D'acord amb el relat dels Pujol, els 140 milions de pessetes en dòlars que va deixar l'avi en morir "es van beneficiar de tres devaluacions de la pesseta i una galopant inflació", cosa que va suposar que quan el germà gran va assumir la seva administració la xifra havia crescut fins a 500 milions de pessetes. Els interessos van continuar engreixant el dipòsit de manera que cadascun dels vuit destinataris --la mare i els set fills-- va rebre 126 milions de pessetes quan es va liquidar.