Ens passa a tots: mai trobem el moment d’acabar les tasques o plans que tenim pendents. Ens costa posar-nos en marxa, i és normal. Tots posposem tasques que ens resulten tedioses o que ens fan mandra.
Habitualment ajornem coses que no ens ve de gust fer o que ens produeixen malestar. Precisament quan procrastinem estem evitant aquest malestar. Posposem per tal d’evitar emocions i sensacions desagradables que acompanyen l’acció que hem d’executar.
A més, sempre trobem coses més interessants per fer. Qui no s’ha distret endreçant l’habitació el dia anterior a un examen per evitar estudiar? En canvi, mai trobem moments per netejar quan estem de vacances. La ment, de manera automàtica, posa totes les tasques sobre una balança i tria la que proporciona més plaer a curt termini, o la que fa la funció d’evitar l’anterior.
Ens ajuda fer llistes de tasques pendents?
El recurs més comú per organitzar-nos i començar a fer coses és fer llistes del que ens queda per fer. Tot i que sí que poden ajudar-nos, també poden tenir l’efecte contrari: pot fer la sensació que ens estem ocupant de moltes coses, però en realitat no ho fem fins que realment passem a l’acció.
Amb el que sí que ens pot ajudar és a prendre certa consciència del que volem fer, a establir prioritats, a concretar com i quan ho farem i a saber quins recursos necessitem per a dur a terme la tasca.
Consells per deixar de procrastinar
No existeix una solució màgica, però sí que podem fer algunes coses per evitar procrastinar. De la mà de Therapychat, aquests són alguns consells que ens poden servir.
Hem de tenir clar que la ment sempre pensa a curt termini i, per tant, ens proposa fer el més còmode per cada moment. Però som capaços d’anar més enllà: es tracta de portar la nostra ment cap a l’objectiu a llarg termini. Per què és tan important per a nosaltres finalitzar aquesta tasca que tant ens està costant?
Potser és fer esport, i sabem que volem fer-ho per tenir una millor salut. O potser és acabar un treball o estudiar per tenir més temps lliure el cap de setmana. El cas és recordar totes les raons per les quals volem fer-ho, encara que ens suposi molt esforç en aquest moment.
Quan hàgim de dur a terme una tasca complicada o tediosa, sempre serà recomanable preparar tot el que necessitem perquè resulti el menys desagradable i difícil possible. Es tracta de posar-nos-ho fàcil a nosaltres mateixos.
Si ens hi fixem, recorrem a aquests petits trucs moltes vegades de manera natural: quan preparem la roba el dia abans per dormir cinc minuts més, quan posem música per netejar o quan ordenem l’escriptori abans d’estudiar o treballar.
Pot semblar obvi, però és important remarcar-ho. Normalment, les tasques impliquen altres tasques més petites i, per tant, podem dividir la tasca pendent en altres de molt més senzilles. Per exemple, quan hem d’entregar un treball el primer pas és encendre l’ordinador, després començar a escriure i finalment entregar-lo.
La ment ens posa moltes excuses per seguir procrastinant i, per tant, no hem d’esperar que la situació sigui la perfecta i adequada per posar-nos en marxa.
Tampoc serveix de res preocupar-nos per si sortirà bé o malament, però mai ho podrem saber si no comencem fent el primer pas.
Finalment, tots sabem que fer les coses és més fàcil quan hi ha una recompensa. Hem de valorar el que aconseguim i premiar-nos per haver-ho fet. Parlem de quelcom material, una activitat que ens proporcioni plaer o simplement unes paraules de reconeixement cap a nosaltres mateixos per haver recorregut el camí que tant d’esforç ens ha suposat.