Un batut de cacau amb base vegetal de la marca Cacaolat, un 'iogurt' fermentat a partir de llet de civada del grup Citrus o les llenques d'embotit sense carn de Campofrío. Són alguns dels productes per a vegans presents al Saló Internacional d'Alimentació i Begudes, Alimentaria, que té lloc al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona fins aquest dijous. Aquest tipus de producte guanya presència al certamen així com els aliments sense gluten o sense lactosa, és a dir, aptes per a persones amb intoleràncies alimentàries. La responsable d'innovació de Cacaolat, Cristina Sánchez, ha explicat que detecten que és "una tendència de consum" i per això han decidit impulsar la nova gamma 'veggie'. També des del grup Citrus han vist una oportunitat en aquest segment de mercat. "Al passadís de postres refrigerats [del supermercat] sempre hi ha una necessitat especial per als vegans" que no està satisfeta, ha argumentat el responsable de sortides de negoci del grup Citrus, Ramón Lacomba.
Segons ha descrit Lacomba el seu producte "no és un iogurt, és molt més: És civada fermentada". "Desenvolupem llet de civada i la fermentem sense base làctia, totalment vegana i amb ferments", ha dit el representant del grup Citrus, que ha avançat que també es plantegen "utilitzar coco, arròs o altres tipus de cereals".
El batut de Cacaolat també té una "base 100% vegetal", segons ha descrit Sánchez, ja que com el 'iogurt', s'ha formulat a partir de civada. La marca catalana té una altra gamma de producte sense lactosa, una aposta compartida per firmes com Pascual o Idilia Foods, entre d'altres. D'altra banda, la marca càrnia Campofrío ha llançat una línia per a vegans (Vegalia) que, entre d'altres productes, té llenques d'embotit sense carn.
Noel Alimentaria també ha tret una gamma 'veggie'. Altres companyies aposten per aquest segment de mercat amb snacks vegans de superaliments fets a partir d'escorces amb cúrcuma i xips de cigrons ecològics de Biogran, entre d'altres.
Productes sense gluten o lactosa
Els snacks de torró de El Almendro són sense gluten, el confeti de pernil i xoriço de la firma Martínez Somalo també es promociona com "100% natural" i "sense gluten ni lactosa". També abunden els productes sense sal ni colorants, conservants, grassa o sucre amb l'objectiu d'oferir productes més sans. A banda, a 'The Restaurama Experience' s'ha programat una conferència aquest dimecres sobre cuina sense gluten. Són només alguns exemples d'una tendència que detecta l'Associació de Celíacs de Catalunya, també present al saló.
La tècnica de l'associació Elisa Mora ha constatat que "menjar sense gluten" està cada cop més de "moda" però ha alertat del perill de "banalitzar" el que realment implica haver de fer una "dieta terapèutica". "S'ha avançat moltíssim, hi ha moltes coses etiquetades sense gluten", ha celebrat Mora, però encara és una "problemàtica" per als celíacs el fet de menjar fora de casa. D'altra banda, ha recordat que "el gluten l'ha de retirar només un metge".
La companyia DCS Free From importa i distribueix productes per a celíacs a Catalunya des de fa quatre anys. El seu director general al principat, Paul Agneessens, ha detectat que l'últim any els preus dels productes sense gluten han baixat perquè hi ha "una varietat més amplia" i "més clients" de les línies per a intolerants. En aquest sentit, Mora ha afirmat que la part "bona" de la "moda" dels productes sense gluten és que s'estan creant marques blanques que comporten una baixada de preus.
Amplia l'oferta de productes 'halal'
La fira també dedica un espai expositiu als productes amb certificació 'halal', una tendència a l'alça no només per a persones musulmanes si no també per a aquells que busquen tenir una dieta més sana. Al saló més de 175 firmes ofereixen productes d'aquest tipus, unes 25 a l'Expo Halal Alimentaria, i també incorpora diversos tallers i 'showcookings' sobre aquest patró alimentari que guanya adeptes més enllà de les creences religioses.