Segons l'última Enquesta de Població Activa, a Catalunya la taxa d'atur se situa en un 10,2%. Tot i que, encara és elevada, és 3,7 punts percentuals menor que la que mostrava fa un any. No obstant això, paradoxalment, el 52,9% dels directors de recursos humans d'Espanya reconeix tenir problemes a l'hora de reclutar talent per a la seva companyia, percentatge que, si bé continua sent molt alt, suposa un descens de 28 punts percentuals respecte a l'any anterior. Els ERTO, l'augment de la taxa d'atur durant els mesos més durs de la pandèmia, les restriccions d'horaris i mobilitat, i la incertesa va provocar que caiguessin les contractacions i que els candidats estiguessin més disposats a moure's de sector. A Catalunya, existeixen diversos sectors on reclutar candidats és especialment complicat, aquesta qüestió converteix a aquests perfils en els professionals ideals per a les empreses.
Sectors i perfils més demandats
- En primer lloc, podem parlar del sector IT, on escassegen múltiples perfils: des de programadors/as, administradors/as de sistemes (Sysadmin) o enginyers/as TIC a tècnics/as en xarxes i seguretat informàtica, dissenyadors/as UI/UX, tècnics/as en programació i traçabilitat, tècnics CAO i desenvolupadorsFullstack.
- El sector de la consultoria també demanda perfils tecnològics i tècnics com a enginyer i programadors. El principal obstacle a Catalunya per a cobrir aquestes posicions és que es tracta d'un perfil altament qualificat.
- El sector sanitari. La situació d'emergència sanitària i la saturació dels centres d'atenció primària en la sisena onada han agreujat l'escassetat de tota mena de professionals d'aquest àmbit, des d'auxiliars d'infermeria a mèdics/as i tècnics/as de laboratori, encara que l'escassetat és més pronunciada quan es tracta de contractar infermers i infermeres.
- El sector agroalimentari és un altre dels quals busca contínuament treballadors a Catalunya. Aquest sector és el motor de l'economia catalana i representa el 16% del PIB a la comunitat i el 24% de la indústria agroalimentària a Espanya. És un gran generador d'ocupació, fa que es busquin amb assiduïtat peons de recollida i sembra, manipuladors d'aliments i operaris especialitzats.
- El sector industrial, en aquest hi ha tres perfils que destaquen per sobre dels altres, són els electromecànics, operaris especialitzats i tècnics de manteniment. En aquest cas, la manca de talent ve motivada per una fusió entre els pocs professionals qualificats i amb experiència que existeixen, i l'alta mobilitat d'aquests perfils per motius salarials. Aquestes figures són deficitàries en pràcticament qualsevol indústria dins del macrosector industrial.
- El sector de la logística i el transport està demandant, a més dels tres perfils nomenats prèviament, professionals com a mossos de magatzem i/o de picking, repartidors, peons i carretoners amb titulació oficial. També es busquen recurrentment planificadors logístics i administratius. Aquestes professions tenen major demanda que ofereix pel que sempre són llocs molt buscats en l'autonomia catalana.
- El sector delivery o last mile, on falten repartidors, conductors i missatgers.
- El sector de l'automoció, que a Catalunya dona una ocupació aproximadament a 140.000 persones de manera directa i indirecta i aporta un 10% del PIB regional, suma a electromecànics, operaris especialitzats i tècnics de manteniment, la cerca de verificadors de qualitat i enginyers.
- Els serveis generals, diferents àrees tenen dificultats per a trobar recepcionistes, secretaris de direcció, comptables, administratius i personal per a banca com a caixers o posicions similars.
- Finalment, el sector Contact Center està en cerca contínua de teleoperadores de venda, teleoperadores d'atenció al client i, en general, teleoperadores amb idiomes, i al llarg de 2021 varis han estat els processos de selecció massius oberts a la regió per a reclutar candidats i candidates d'aquest perfil, escenari que previsiblement es repetirà en aquest 2022.