Els professors associats de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) secunden aquest dimecres una vaga contra la seva precarietat laboral. No confien que la nova llei d'ordenació del sistema universitari (LOSU) posi remei a aquesta precarietat cronificada del sistema universitari de l'Estat espanyol.
El total del Personal Docent i Investigador (PDI) a les universitats públiques catalanes és de 12.226 treballadors. D'aquests, 5.000 són associats i uns 800 "han fet el pas d'obtenir una acreditació per ser professorat permanent i, per tant, per fer carrera a la universitat". Desgranat, però universitats, trobem que el percentatge de professors associat a la UAB és del 60,7 %; a la UB un 60% en algues facultats de la UPC aquest percentatge s'enfila fins al 70%, explica a Efe la professora associada de la UAB Núria Suero.
Si la posició de professor associat es pot considerar precària, la retribució també. Cada universitat determina la categoria del seu professorat associat, els salaris són diferents, per la qual cosa el col·lectiu associat a la UAB percep entre 160 i 960 euros bruts mensuals, en funció del nombre d'assignatures que imparteix, i a la UB cobra entre 180 i 780 euros bruts al mes.
Protestes de la UAB a Barcelona
La jornada de vaga ha començat a la UAB amb un piquet informatiu conformat per uns trenta professors associats que s'han col·locat a l'entrada de la plaça Cívica des dels ferrocarrils. Una pancarta amb el lema: "Prou precarietat a la universitat. Professorat associat en vaga", els participants en el piquet han fet una crida a la solidaritat i han informat dels motius de la vaga. Les protestes no acaben en els respectius centres, sinó que hi ha convocada una manifestació a Barcelona a les 18:30 hores de la tarda.
De la teoria a la pràctica
Teòricament, la funció del professor adjunt es limita a ser una mena de pont entre el talent professional i l'esfera acadèmica. És a dir, ha de ser un professional de prestigi que aporta a la docència la seva connexió i coneixements sobre el món laboral a l'àrea que imparteix. En la pràctica, a causa de la manca de professorat a les universitats, els associats han acabat desenvolupant tasques estructurals que no corresponen a la seva categoria sense millores en les seves condicions.
La nova llei universitària es preveu que només el 20% del col·lectiu docent universitari podrà ser professor associat (fins ara ho és el 40%), cosa que segons els associats "suposarà l'acomiadament del 20% de l'actual plantilla de professors associats si les universitats catalanes no generen places per integrar a la vida acadèmica els anomenats 'falsos associats', que és professorat a temps parcial que duu a terme tasques estructurals". Des de la comunitat universitària ja s'ha plantejat anteriorment que la nova normativa més que ajudar, enfonsarà encara més el col·lectiu.