Noves iniciatives per oferir la mediació en conflictes que arriben als jutjats catalans. Vuit jutjats de Família de Barcelona, especialitzats en sostracció de menors, acolliran un programa de mediació exprés a partir del segon semestre d'aquest any, a proposta del Deganat dels jutjats de Barcelona, i serà gratuït per a les parts.  Aquest és un dels nous programes del pla de mediació que ha  impulsat el Departament de Justícia, en col·laboració amb el Deganat de Barcelona i els col·legis d’advocats catalans, que s’han presentat en una jornada al Palau Centelles, aquest dimecres.

Els jutjats de Barcelona van registrar 43 procediments pel delicte de sostracció de menors el 2021. L’objectiu de la mediació en els jutjats de Família és que els pares arribin a un acord de la manera més àgil i flexible, per preservar l’interès superior del menor i el dret fonamental de relacionar-se amb els pares, amb totes les garanties jurídiques, a més de restablir la comunicació entre els progenitors i facilitar un retorn natural del menor a la seva residència habitual, així com un règim de visites dels progenitors amb el menor, segons informa Justícia.

Mediació a més jutjats

En la jornada, s'ha explicat el resultat d'un programa pilot de mediació exprés en l’àmbit civil a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, que ha funcionat del 2022 al 2023 i on els jutges ofereixen a les parts confrontades que facin una mediació per evitar anar a judici. Per exemple, en conflictes veïnals. És un programa gratuït, en el qual han participat professionals del Centre de Mediació de Catalunya, vinculats a la Unitat Col·laborativa per a la Mediació i els ADR. La clau és tancar l’acord en una única sessió.  En aquest cas, hi han participat les magistrades dels jutjats de primera instància número 13 i número 37 de Barcelona. Han derivat 113 casos a mediació: s’han iniciat 103 mediacions i 45 han acabat en acord.  Justícia explica  que l’acord de mediació s’homologa el mateix dia de la vista, en la resolució judicial.

Davant l’èxit de la primera fase del pilot, s’ha anunciat que aquesta experiència s’amplia a cinc jutjats més de l’àmbit civil de Barcelona. A la resta del país, la iniciativa es durà a terme a altres jutjats amb col·laboració amb els Col·legis d’Advocats de cada ciutat o zona. Així, s’oferirà als jutjats de Manresa, en l’àmbit familiar, i de Vilanova i la Geltrú, tant en l’àmbit civil com familiar; i s’estudia aplicar-ho als jutjats de Sant Feliu de Llobregat i de Badalona.

També en l’àmbit mercantil

A més, s’ha informat que des de l’octubre del 2023  també hi ha mediació en l’àmbit mercantil. En concret, és iniciativa del magistrat del jutjat Mercantil número 11 de Barcelona, José María Fernández Seijo, que ha participat en un dels debats de la jornada (a la foto principal), i que recentment és un dels escollits per formar part de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), pactada entre el PSOE i el PP. En aquest cas, el jutge convida les parts a una sessió prèvia de mediació, en el marc de l’audiència prèvia. Si les parts accepten acollir-se a la mediació, han de tancar un acord en un màxim de tres sessions. Les matèries que són susceptibles de resoldre’s mitjançant la mediació mercantil són els conflictes societaris o d’empreses familiars i els casos d’insolvència, entre d’altres. El programa també és gratuït per a les parts i els honoraris dels mediadors els assumeix el Centre de Mediació de Catalunya.

A  l'acte, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart,  ha afirmat que “més mediació vol dir descongestionar els jutjats” i ha insistit que cal “un canvi cap a la cultura de l’acord”. Per la seva part, la jutgessa degana dels jutjats de Barcelona, Cristina Ferrando, ha declarat que “la prioritat dels jutges no és descongestionar, sinó oferir opcions al ciutadà”, a més d’afegir que “l’acord assolit és homologat i és un títol executable” per insistir en la validesa de la mediació.

I és que una sentència no garanteix el seu compliment immediat o la satisfacció de les parts confrontades, que sí que s'assoleix quan s'arriba a un acord, com ara resoldre unes obres pendents, asseguren els experts. Francesc Rovira és un dels advocats que ha participat en aquestes mediacions exprés i ha explicat algun cas satisfactori amb acord per al seu client, com un deute pendent en un bar en traspàs, segons ha informat l'ACN.

FOTO Ubasart i degana
La consellera Gemma Ubasart, amb la degana Cristina Ferrando, la directora de Drets, Imma Barral i la del centre de Mediació de Catalunya, Elisabeth Saltor.

 

L'administració pública catalana té guia de mediació

Catalunya és pionera en la mediació i la resolució alternativa de conflictes. S’han fet programes pilots de mediació en els jutjats Socials i també en els del Contenciós Administratiu, on hi ha conflictes dels ciutadans amb les administracions, a les quals costa participar en aquests procediments tot i que els promocionen, segons magistrats. En els jutjats del contenciós s'han derivat 237 casos i s'han fet 81 mediacions en els darrers set anys.

Precisament, la Generalitat ha editat la Guia pràctica de mediació administrativa. Estratègies per arribar a acords,  perquè pugui ser aplicada per l'administració pública catalana i que ha estat confeccionada per Montserrat Raga Marimon, magistrada titular del jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona i coordinadora de la secció catalana del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME), per Natàlia Ferré Giró, mediadora i advocada, i per Francesc Fernández Ferran, secretari de l’Ajuntament d’Esparreguera i vicepresident del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de Barcelona (CSITAL); vocal del CSITAL de Catalunya i del COSITAL de l’Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!