La COP27 ja ha començat i Pedro Sánchez hi ha promès trenta milions d'euros per a l'adaptació climàtica. La cosa és que en la cimera d'enguany el finançament de la transició energètica és clau i el president del govern espanyol ha assegurat aquest dilluns que Espanya dona suport a la mobilització de recursos tant públics com privats per accelerar la reducció d'emissions, per fer front a "la ignorància i la indiferència" davant l'escalfament global amb alguna cosa més que paraules.
🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t'afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir
❓ Com encara la Unió Europea la COP27? Complir els compromisos en plena crisi energètica
Com es divideixen aquests trenta milions? Per una banda, Sánchez ha avançat que l'estat espanyol "reforçarà" amb vint milions d'euros addicionals el Fons d'Adaptació al Canvi Climàtic. Per una altra, ha anunciat que Espanya impulsarà amb cinc milions d'euros l'Aliança Internacional de Resiliència contra la Sequera — promoguda conjuntament amb el Senegal. Finalment, s'aportaran tres milions al Mecanisme d'Observació Sistemàtica de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i dos milions a la Xarxa de Santiago (de Xile).
La crida de l'ONU a la COP27
"A més, treballem per complir el que s'ha promès i aprovarem aviat una Estratègia de Finançament Climàtica Internacional i hem sigut el primer país a contribuir al fons per a la Resiliència i la Sostenibilitat del Fons Monetari Internacional (FMI)", ha destacat el president espanyol. També ha defensat que Espanya compta amb un marc normatiu en matèria de clima i energia "coherent", alhora que fins a un 30% dels pressupostos estatals estan destinats a combatre la crisi climàtica.
El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha alertat que "la guerra a Ucraïna ha exposat els profunds riscos de l'addicció als combustibles fòssils" i ha demanat que no es facin servir els conflictes del món com a "excusa" per evadir les responsabilitats climàtiques. Així doncs, ha reclamat a tots els governs la implantació d'impostos sobre els beneficis extraordinaris obtinguts per les empreses d'energies fòssils per abordar els problemes derivats de l'alça dels preus tant del menjar com de l'energia i els danys que pateixen els països afectats per la crisi climàtica.
Egipte, França, Alemanya, Regne Unit...
Al respecte, diverses ONG climàtiques han titllat de "pobre l'inici de la COP27 perquè s'ha obviat en l'agenda oficial les compensacions i el finançament per a l'adaptació al canvi climàtic dels països més vulnerables per part de les nacions contaminants. En certa manera és el que ha demanat el president d'Egipte, Abdelfatah al Sisi, que vol que la cimera entregui al món "resultats clars i concrets" per al "bé de tothom". Recordem que l'esdeveniment se celebra a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh.
El president francès, Emmanuel Macron, ha impulsat una aliança per protegir les reserves de carboni mundials i ha demanat un "xoc" financer per ajudar països vulnerables al clima. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha afirmat que la transició a les energies renovables contribuirà també a augmentar la seguretat i ha instat a implementar passes concretes. I el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha remarcat la necessitat que els països mantinguin els seus compromisos per combatre la crisi climàtica tot i les dificultats que travessa l'economia global — alhora que ha assegurat que el Regne Unit continua compromès amb el fons anunciat l'any passat de 13.300 milions d'euros en concepte d'ajuda climàtica internacional.