La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat la seva intenció de modificar abans de novembre el decret de les renovables, del 2019, que regula el desplegament de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. La modificació pretén assegurar la participació del territori en els nous projectes d'energies renovables, tant dels propietaris dels terrenys com dels ajuntaments. D'aquesta manera es vol impedir que proliferin projecte sense l’acord amb els agents locals.
També es persegueix poder distribuir el nombre d’instal·lacions, per evitar la concentració d’equipaments a les mateixes zones. A més d'impedir que la transició energètica comporti la substitució massiva de camps de conreu per plaques fotovoltaiques i generadors eòlics.
La futura modificació farà que els nous projectes per instal·lar generadors d'energia renovables només es puguin dur a terme si compte amb l’acord majoritari de la propietat dels terrenys, que es podria situar al voltant del 85% de la superfície. A més, per presentar els projectes, els promotors també hauran d’acreditar que n’han informat els ajuntaments corresponents.
Protecció de l'entorn rural
Darrerament els projectes d'energies renovables han proliferat arreu del territori, però no sempre mantenint un equilibri amb l'entorn. La manca de límits al volum de les instal·lacions de la que peca la regulació actual és una amenaça per a l’activitat agrícola, la producció d’aliments i la biodiversitat.
La nova regulació cerca trobar un equilibri entre les energies renovables i l'entorn rural. Si es materialitza protegirà els camps de conreu més favorables per a l’agricultura, profunds, plans i sense pedres, que, en cap cas, no es podran utilitzar per a plantes fotovoltaiques ni eòliques. El sòl de qualitat mitjana estarà subjecte a un topall d’ocupació màxima del 5% de la superfície en el cas de regadiu i del 10% en el de secà. La modificació establirà que aquesta part proporcional s’apliqui per comarques. En canvi, no posarà cap límit als camps agrícoles menys proclius al conreu. La referència per a la qualificació del sòl serà la capacitat agrològica que indica l’Institut Cartogràfic de la Generalitat.
L'única excepció seran els camps abandonats que s'han convertit en boscos. En aquests casos s'ho podran ubicar plantes energètiques, sigui quina sigui la seva capacitat agrològica.