La cap de gestió d'emergències de Protecció Civil, Montse Font, ha fet aquest dimarts una crida a banyar-se en platges vigilades en una temporada que comença després que ja hi hagi hagut tres morts per ofegament els darrers dies i que es preveu una alta ocupació als espais naturals. 

El primer dels tres morts va ser el dilluns a la platja de Somorrostro de Barcelona, mentre que la segona mort per ofegament es va produir a la platja dels Pescadors de Badalona el mateix dia.

Abans d'anar a la platja, Font ha dit a l'ACN que recomana consultar el visor de platges en línia per comprovar la bandera que indica l'estat de la mar, si està vigilada, si hi ha meduses, i a partir del dissabte vinent també l'aforament.

Font reivindica una nova normativa

A més, Font ha reivindicat una normativa reguladora a Catalunya per unificar els criteris del servei de vigilància de totes les platges com ha explicat que té Mallorca o les Canàries: "Garantiria el mateix nivell de seguretat en totes les platges".

L’actual sistema regulador de platges pertany als ajuntaments, que estableixen l’horari mínim en què hi ha d’haver servei de socorrisme i alguns només ho fan els caps de setmana o altres comencen el mes d’agost.

La temporada de platges i piscines arrenca aquest dimarts i s'allarga tres mesos, on es preveu una intensificació de l’ús dels espais naturals.

Recomanacions abans de banyar-se


A part de recomanar banyar-se en platges vigilades i ajustar-se als horaris de la vigilància, Font demana no fer-ho en zones prohibides i tenir molta prudència en espais com rius i embassaments perquè no estan vigilats i tenen "corrents molt forts" i cabals que poden créixer sobtadament.

Pel que fa als nens, cal tenir especial vigilància tant a les platges com a les piscines privades o comunitàries. "Als nens els hem de tenir controlats sempre encara que sàpiguen nedar", ha advertit. "Una mica el mateix que els passa amb les persones grans", ha recordat.

Imatge principal: La cap de gestió d'emergències de Protecció Civil, Montse Font (Acn)