Gairebé 200 usuaris de Rodalies Renfe, principalment del Camp de Tarragona, s'han concentrat aquest dissabte a la plaça dels Països Catalans a l'exterior de l'estació de Sants per denunciar "el maltractament" que pateixen diàriament amb els constants problemes al servei de Rodalies, regionals i mitja distància i per exigir solucions. Els impulsors de la protesta han estat la plataforma Dignitat a les Vies, sorgida al Camp de Tarragona, però s'hi han sumat altres moviments com '#Pqnoensfotintren', que recull usuaris de la línia R3; i la Plataforma Mercaderies per l'Interior, que reclama modificar el traçat del Corredor Mediterrani per evitar que passi per la costa i ho faci per l'interior de Tarragona. 

Els manifestants han mostrat pancartes amb lemes com 'Ministre Puente agafa la Renfe', 'Estem patint mòbing ferroviari', 'Robavides' o 'No som bestiar, trens dignes ja'. La protesta, que ha durat més d'una hora, ha finalitzat amb un bingo d'incidències, on el guanyador ha estat premiat amb un tamboret portàtil per poder seure al tren.

Més freqüència de trens

Els manifestants han reclamat més freqüències, més inversions, major informació i més coordinació entre les administracions afectades. Han lluït samarretes blaves de la plataforma Dignitat a les vies, i han cantat proclames contra la situació actual. Des de la plataforma Dignitat a les vies denuncien que els usuaris estan "farts" de patir retards, sobreocupació o manca de seguretat en els desplaçaments diaris per treballar o estudiar. A més, reclamen una millor planificació, més inversió i millors infraestructures, i precisament per aquestes raons exigeixen al govern espanyol i a la Generalitat que arribin a acord per tal de trobar solucions, de les quals també hi volen participar. En aquest sentit, la plataforma resta a l'espera de poder-se trobar amb les dues administracions durant les pròximes setmanes. 

"El que volem és dignitat a les vies, poder anar de forma tranquil·la a treballar i a les universitats, saber quan pugem als trens i quan tornarem a casa, volem anar en condicions als trens", ha reivindicat la portaveu de Dignitat a les Vies. Ana Gómez. Els manifestats han subratllat que la situació no és nova i fa anys que dura, però que en els darrers dos mesos s'ha agreujat, arribant als "dos pitjors mesos de servei" on hi ha hagut "més retards que puntualitats".

protesta contra Rodalies estació de Sants
Protesta dels usuaris de Rodalies a l'estació de Sants / ACN

 

Des de la plataforma reclamen la supressió dels trens mixtos Regional-Rodalies, que paren a totes les estacions i "reprogramar els horaris absurds". Segons denuncien, no pot ser que hi hagi una hora sense trens i que després passin dos combois seguits. També reclamen una inversió a curt termini per acabar amb les incidències i tenir autobusos preparats per mantenir el servei en cas d'incidència. 

L'R3, l'única via que encara no arriba a Barcelona

Els usuaris de l'R3 s'han mostrat "farts dels retards" i incidències que pateixen dia sí i dia també i denuncien que la situació s'ha agreujat des del robatori de coure a Montcada Bifurcació. Aquesta és l'única via que encara no arriba a Barcelona i els passatgers han de fer un tram en carretera per arribar a la ciutat. Una de les portaveus de la plataforma d'afectats de l'R3, Carme Melcior, ha assenyalat que triguen fins a dues hores i 45 minuts en fer un trajecte d'uns 30 quilòmetres

A banda, la Plataforma Mercaderies per l'Interior, també present a la protesta, ha reclamat que un tram del Corredor Mediterrani vagi per l'interior i no per la costa com està ideat per evitar que les vies compartides de trens de passatgers i mercaderies "col·lapsin". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!