Protesta davant el rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) en el primer aniversari de l'empresonament del raper Pablo Hasél. Un centenar de persones, segons l'ACN, s'han concentrat aquest dimecres formant una cadena humana. L'acció s'ha desenvolupat a uns metres de l'edifici sota el lema 'Tombem les lleis repressives' i ha ocupat una part de la rambla d'Aragó de la capital del Segrià que s'ha tallat parcialment al trànsit durant uns deu minuts. L'acte també ha servit per presentar la Plataforma Antirepressiva de Ponent, que vol servir per coordinar els prop d'un centenar de casos de persones represaliades d'arreu de la demarcació de Lleida arran de les protestes postsentència, per l'empresonament de Hasél o el tall de la Jonquera, entre d'altres.
Per aconseguir l'amnistia total, la unitat antirrepressiva és imprescindible.#AmnistiaTotal #TombemLesLleisRepressives pic.twitter.com/DAVRq7axNf
— Llibertat Pablo Hasel (@LlibertatHasel) February 16, 2022
Un any del "segrest"
En el transcurs de la concentració, un dels membres de la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, Adam Camon, ha recordat que fa uns mesos els advocats del raper van emetre una denúncia a l'alt Tribunal Europeu de Drets Humans contra l'estat espanyol i que aquesta ha estat acceptada. Segons Camon, això demostra que "més enllà de la frontera" hi ha tribunals que veuen amb "desproporció" la situació de Hasél i la "vulneració" del dret a la llibertat d'expressió. Paral·lelament, l'acte ha servit per presentar la Plataforma Antirepressiva de Ponent que vol servir per coordinar totes les causes obertes a la demarcació de Lleida, sobretot arran del procés independentista, l'empresonament de Hasél, el tall a la Jonquera o la protesta al davant de la subdelegació del govern espanyol quan es va detenir a Carles Puigdemont. Una carta de Hasél escrita des de la presó de Ponent on ha animat als participants a l'acte a seguir lluitant pels drets i llibertats ha donat pas a l'acció de formar una cadena humana al davant del Rectorat. L'acte també ha volgut servir de prèvia de la manifestació convocada per dissabte que ve a les set de la tarda a la plaça Víctor Siurana. Unes protestes que s'estendran a les altres capitals catalanes i també a altres punts de l'Estat.
🔴Avui fa 1 any que l'Estat espanyol va segrestar Pablo Hasel. Aquest dissabte #19F, sortim als carrers per exigir la seva llibertat, així com la de la resta de presos polítics antifeixistes.
— Llibertat Pablo Hasel (@LlibertatHasel) February 16, 2022
🔥Ensorrem aquest règim feixista, #TombemLesLleisRepressives!#AmnistiaTotal pic.twitter.com/mBgt6hSTkJ
Un any a la presó
Pablo Hasél compleix aquest dimecres un any a la presó, després de ser detingut pels Mossos, el 16 de febrer de 2021, al Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) i traslladat per ordre judicial al Centre Penitenciari de Ponent. En una entrevista a l'ACN, Hasél explica que ha renunciat al programa de tractament penitenciari perquè l'únic que busca és el penediment, "l'objectiu de la repressió", diu. Per això remarca que no vol trair els seus principis ni la causa per un indult i considera "intolerable" que en una presó gestionada per la Generalitat se li vulgui fer "una rentada de cervell". El raper lleidatà també ha criticat la "falsedat" de membres d'ERC i JxCat que l'han visitat i l'immobilisme d'Unides Podem contra la repressió.