El 40% dels focs són causats per la mà de l'home. Les negligències són la principal causa dels primers incendis importants d'aquesta temporada. Quan pràcticament tot el país està en risc alt i alerta pels focs forestals, els Bombers i els Agents Rurals fan un crida a la prudència i a extremar les precaucions al bosc.
La poca pluviometria i la manca de gestió forestal ha posat els boscos en alerta màxima. Són un polvorí. Només els incendis de Llançà i Castellví de Rosanes han cremat més de 700 hectàrees. La situació pot empitjorar amb la pujada de les temperatures aquest cap de setmana que es mantindrà durant els pròxims dies. I amb aquest escenari Bombers i Agents Rurals fan una crida a la ciutadania.
"Cap dels focs que hem tingut fins ara és per generació espontània", diu a El Nacional el director general de prevenció i extinció d'incendis, Joan Delort. "Darrere sempre hi ha la mà de l'home", afegeix. Per això demana màxima precaució. La Generalitat compta amb 2.500 bombers més els 1.800 dels cossos de voluntaris. "Amb el que tenim fem el màxim que es pot fer", diu Delort que posa l'èmfasi en la prevenció: "Procurem no fiar-ho tot a l'extinció. Acabarem fent front i apagant el foc, però cal disminuir el risc".
El bosc està sec. Hi ha tres zones on el risc és molt elevat i on s'han concentrat els primers incendis de la temporada: Ponent, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el litoral gironí, entre l'alt i el Baix Empordà. "Cal molta precaució i molta responsabilitat", remarca el director general dels Agents Rurals, Marc Costa, en declaracions a El Nacional. "Cal més responsabilitat i una implicació activa de la ciutadania", afegeix Costa quan parla de la prevenció.
D’ençà que ha començat la temporada s'han declarat 106 incendis. L'any passat, que va ser excepcional per la covid-19, n'hi va haver 26 que van cremar 21 hectàrees.
El debat de fons és la prevenció i la gestió dels boscos. Però en un país amb tanta extensió boscosa on la gran majoria de la superfície forestal és privada la dificultat és molt alta. Per això els agents Rurals analitzen cada dia el risc d'incendi forestal i com està l'estat de la vegetació. És el pla Alfa, que es fa públic cada dia.
Dins la tasca de prevenció hi ha la vigilància i també la inspecció d'infraestructures com les vies de tren, la xarxa elèctrica, edificis i barbacoes. Hi ha el control de les activitats de risc, molt centrat en la campanya de la sega i en la campanya del borrissol, que ha proliferat arran d'una tardor plujosa i una primavera seca. Però cal més tasca de sensibilització perquè de cada 10 incendis, 4 són provocats per negligències. A partir del 15 de juny pràcticament no es donen autoritzacions per a fer segons quins treballs a prop de les zones forestals, i les que es donen són més excepcionals.
Segons Costa la majoria dels focs són d'origen humà i qui els origina "no acaba de ser conscient del que està fent".
Les causes del foc
Els incendis poden ser causats per causes naturals o provocats per negligències o bé intencionadament. Aquests darrers són els que més difícil és d'establir la causa. Sobre terreny cremat, no és fàcil trobar les proves. Moltes vegades es cremen. Des del moment que es declara l'incendi, s'activa ja un primer equip d'Agents Rurals que ha de localitzar i preservar la zona d'origen del foc. Són investigadors sobre el terreny. Busquen proves. Desxifren els missatges que els ha deixat el foc i els indicis que els duran al causant de l'incendi. Hi ha 40 agents majors, especialistes en incendis forestals que tenen una formació avançada en la investigació de causes, i alguns d'ells estan especialitzats en temàtiques concretes com les línies elèctriques.
"Fer foc és molt simple. Provocar un incendi és molt simple i poder atribuir un incendi a una persona és molt complicat. O el trobes in fraganti o moltes vegades els indicis per poder atribuir el foc no són suficients", explicava Toni Mur, l'inspector en cap dels Agents Rurals en un reportatge de El Nacional.
Quan es detecta el foc, la trucada entra al 112, i igual que els Bombers, els Agents Rurals, reben l'avís. Els Agents Rurals treballen en dues línies prioritàries: la investigació de les causes i la valoració i cartografia de l'incendi pràcticament en temps real.
Mentre el foc és viu, també es fa suport als bombers donant-los informació sobre el territori, com ara l'estat de les pistes, els camins d'accés i juntament amb GRAF es fa arribar la informació per establir la millor estratègia d'extinció. També intervenen immediatament fins que arribin els Bombers.
Els primers moments de l'incendi faciliten molt la investigació. De fet, una de les majors dificultats és trobar l'origen, per això des del primer moment que es detecta la columna de fum, l'equip d'investigació es trasllada al lloc, es fan les fotografies de la columna i es busquen els testimonis.
Una de les majors dificultats és localitzar el punt d'inici de l'incendi a partir dels senyals que deixa a la vegetació". El lloc dels fets que s'analitza pot arribar a tenir d'entre 20 a 200 metres quadrats, sobre els quals els Agents Rurals buscaran tot tipus de proves. Es fa una retrospecció, com si rebobinessin la pel·lícula, fins a arribar a la zona d'inici i aquí també es va enrere identificant cada un dels senyals que ha deixat el foc. Busquen indicis d'activitat humana i el mitjà d'indicció i els troben en 4 de cada 10 focs que es declaren a Catalunya.