El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha anunciat, aquest dilluns, una desena de mesures per actualitzar el programa marc contra els suïcidis que funciona a les presons catalanes des del 2021 per tal d’evitar més casos davant el nou repunt. Aquest any ja són 11 les persones que s’han llevat la vida a les cel·les; la darrera la setmana passada, segons va informar el Departament de Justícia. Una d’aquestes accions és que un psiquiatre podrà ordenar que un reclús no sigui tancat en aïllament si té un risc de suïcidi, segons ha detallat Aina Plaza, directora general de Planificació del Departament de Salut. I és que gran part de les 54 persones que es van suïcidar els darrers cinc anys a les presons va ser aïllat a la cel·la i en el règim tancat del DERT, segons un estudi encarregat per Justícia i amb dades oficials. Actualment, de les 8.441 persones que compleixen una condemna a Catalunya, 143 (un 2%), ho fan en règim tancat per inadaptació i per perillositat.
Els centres penitenciaris catalans van activar 649 casos l’alerta del risc de suïcidi aquest any del total de persones que han passat per les presons, que pot arribar a les 14.000, segons ha detallat Elena Pérez, secretària de Mesures Penals. Pérez ha admès que han de reforçar la vigilància mèdica, especialment quan la persona està aïllada (ha diferenciat dos models: en cel·la i al DERT), i també quan surten d’aquest aïllament.
Un estudi sobre els motius de les dones
En l’estudi Anaïs, dels 54 suïcidis, 5 eren dones i cap tenia activat el programa de control risc. En aquest sentit, el conseller Espadaler ha avançat que s’encarregarà un estudi amb perspectiva de gènere, que era una de les recomanacions de l'estudi, per poder-ho detectar. "Les dones tenen motivacions diferents, la majoria ha patit violència de gènere, i cal saber què els fa caure en la desesperança", ha afegit Pérez.
La vigilància mèdica sempre està garantida en els casos de risc alt, i ara es volen reforçar els controls, en el risc mitjà i baix, han indicat els responsables de Justícia i Salut. A més d’aquest control mèdic, també es crearan equips de benestar a tots els centres perquè professionals i funcionaris de diferents àmbits de Justícia i de Salut informin, com també es buscarà la complicitat dels interns.
Canvi de llençols i finestres
Els responsables de Justícia també han anunciat que revisaran el material que hi ha als centres per evitar els suïcidis, tal com recomana l’estudi. En la majoria de casos, la persona es penja amb el llençol, i se'n recomana de paper o no resistent, o eliminar els barrots de les finestres. En aquest sentit, Pérez també ha avançat que estan estudiant fer cel·les comunicades o amb vidres perquè els interns puguin veure als seus companys en risc, i alertar a l’equip del centre.
Finalment, el conseller Espadaler ha afirmat que tot i que “és una xifra petita, cada suïcidi és un fracàs” i ha insistit que “no es comença de zero”, perquè ja existia un programa, i que l’anterior equip de Justícia, amb Gemma Ubasart, va aprovar un reforç de psicòlegs i educadors i altres professionals, per evitar agressions i suïcidis, que ara s’incorporen als centres.