Activistes de Greenpeace han escampat aquest dimecres en la madrilenya Puerta del Sol restes d'objectes destruïts per les DANA (depressions aïllades en nivells alts) que van assotar Madrid i Toledo mesos enrere, per a denunciar que els combustibles fòssils destrueixen el clima: porten "sequera i pèrdua de conreus, perills per a la salut, injustícia i desigualtats i ciutats inhabitables", assenyalen. Des de primeres hores d'aquest matí, i a les portes de l'inici de la cimera mundial del clima de Dubai (COP28), els activistes, vestits amb bussos blancs i portant cartells i pancartes, denuncien l'ús del petroli i gas i els seus efectes sobre el planeta, tal com ha anunciat la mateixa organització en una publicació a la xarxa social X (Twitter).

🟡 COP28: la Cimera Clau per al Futur del Clima Global

🔴 COP28 a Dubai: què es pot esperar de la Cimera del Clima 2023?

L'objectiu de la protesta, expliquen els activistes, és recrear un desastre climàtic amb vehicles bolcats, a més de cadires, escales plegables, casetes i altres objectes completament danyats, per a mostrar així l'impacte d'aquesta mena de catàstrofes i urgir els governs participants en la COP28 la fi del petroli, gas i carbó. El grup ecologista també vol que aquesta acció serveixi per a recordar a les persones que van morir a causa de la darrera DANA que va assolar diverses zones de Toledo i de Madrid i els seus familiars; un patiment que, assenyalen, "podríem evitar si actuéssim davant la crisi climàtica". 

Assenyalen a les grans petrolieres i energètiques com a responsables

En aquest sentit, Greenpeace cerca responsables i assenyala directament, a més dels líders polítics mundials, a les empreses petrolieres i gasistes, que, apunten, "han batut rècords històrics d'emissions": empreses com "Enagás, Naturgy, Repsol, Cepsa, Iberdrola, Endesa", que, denuncien els ecologistes, "segueixen invertint la majoria dels seus diners en cercar i extreure gas i petroli, que danyen el clima, el planeta i les persones". I mentrestant, critiquen els activistes, "s'embossen beneficis multimilionaris". 

Mobilització als carrers coincidint amb la COP28

A banda de l'acció protesta d'aquest dimecres, Greenpeace també ha instat a una mobilització social als carrers arreu l'Estat coincidint amb la cimera del clima a Dubai, els pròxims 2 i 3 de desembre. Unes marxes amb les quals el grup ecologista vol exigir al govern espanyol una major ambició en la lluita contra la crisi climàtica. "Això ha de parar, i certament aquestes empreses no sembla que estiguin disposades a fer-ho per la seva pròpia voluntat", apunten. 

En aquest sentit, Greenpeace demana un pla detallat per a l'abandonament dels combustibles fòssils de forma ràpida i "justa". També acabar amb tota subvenció al sector a tot tardar cap al 2025. I, finalment, "assegurar que els que més contaminen financin la transició en els països empobrits que són els que menys han contribuït a l'emergència climàtica i els que més pateixen els seus impactes".