Els advocats de la família Pujol estan enllestint la querella contra els dos policies espanyols que haurien amenaçat i coaccionat la Banca Privada d'Andorra (BPA) per obtenir informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras.
La justícia andorrana ha obert una investigació arran de la denuncia d'Higini Cierco, que és accionista majoritari de BPA juntament amb el seu germà Ramon, sobre les presumptes coaccions i amenaces de "les forces policials espanyoles" per aconseguir una informació vinculada al cas Pujol i a l'Operació Catalunya.
Els advocats de la família Pujol presentaran una querella i demanaran que declarin com imputats els dos policies espanyols que haurien coaccionat la banca. El lletrat Jean Michelle Rascagneres ha explicat que la denúncia contra els policies té sentit "considerant que som víctimes" de les presumptes coaccions i amenaces, ja que arran d'aquesta pressió la Banca Privada d'Andorra va donar tota la informació de què disposava dels Pujol a la policia de l'Estat espanyol. Així ho van afirmar dijous passat els germans Cierco en la seva declaració als jutjats, a partir de la qual s'ha obert el nou sumari.
Sota sospita hi ha dos agents de la policia espanyola. Un d'ells és un agent de l'ambaixada, i per tant, tindria immunitat diplomàtica. Però l'altre és un comissari que s'ha d'acollir a la llei.
Jean Michelle Rascagneres, advocat de la família Pujol, espera ara que "la justícia espanyola li doni les mateixes facilitats que li ha donat la justícia andorrana per obtenir informació i que no hi hagi cap dificultat perquè es pugui interrogar aquest comissari a Madrid".
El Govern d'Andorra no hi vol entrar
En canvi, el Govern d'Andorra no mou fitxa sobre aquest sumari. Els seus serveis jurídics així li ho demanen. "No hi entrarem. Aconsellarem al Govern que no hi entri", diu l'advocat Manel Pujades.
El govern andorrà es manté en el cas que investiga un presumpte blanqueig de capitals de 430.000.000 euros. "Això és el que ens preocupa", diu Pujades, "la resta ja està judicialitzat", afegeix.
Segons els lletrats, els han encarregat la investigació del blanqueig i en això estan centrats.
En declaracions a El Nacional, el Govern català "lamenta que hagi de ser la justícia andorrana i no l'espanyola la que investigui aquest tema, ja que precisament danya la credibilitat de la política i les institucions de l'Estat". Fonts de Presidència han explicat al diari que "aquesta guerra bruta de l'Estat contra el procés polític català és una sospita general i pública de fa molt temps."
El govern d'Andorra donarà demà explicacions públiques sobre el cas.
Informació determinant
La informació que la Banca Privada d'Andorra –amb qui la família Pujol havia treballat durant anys– que va acabar en mans de la policia espanyola, va ser determinant perquè el juliol del 2014 Jordi Pujol confessés que no tenia la seva fortuna familiar regularitzada. Segons el mateix grup Cierco, accionista majoritari de la banca "el resultat de les dades que es faciliten és la publicació d'una informació en un rotatiu espanyol que obliga l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol a admetre l'existència d'una herència dipositada a l'estranger". En la seva declaració, els germans Cierco també remarquen que BPA no va tenir mai més de 5 milions d'euros de la família Pujol.
La policia espanyola va pressionar els Cierco demanant-los informació sobre els Pujol a canvi d'un suposat tracte de favor en la causa oberta sobre el presumpte blanqueig de capitals d'organitzacions mafioses i terroristes. Ara que s'està encarrilant el procés, s'han processat 24 directius i gestors del BPA per cobrar comissions. Però no s'ha trobat cap prova per portar al banc dels acusats els germans Cierco, els accionistes majoritaris.