Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Barcelona Super Computing Center mostra que la qualitat de l'aire a Europa ha millorat els darrers 20 anys. Tanmateix, els nivells de contaminació a l'aire segueixen per sobre del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La recerca mostra que els nivells de PM 2,5 i PM10 i diòxid de nitrogen (NO2) han disminuït a la major part d'Europa, però no els d'O3, ozó. Tot i la reducció, l'estudi subratlla que el 86% dels europeus van experimentar almenys un dia amb contaminació composta de diversos contaminants. 

La recerca l'ha liderat l'ISGlobal i s'han analitzat els nivells de contaminació de més 1.400 regions de 35 països europeus. Tot plegat, representa una extensió de territori on viuen 534 milions de persones. L'objectiu era avaluar la quantitat de dies que se superen les directrius del 2021 de l'OMS per a un o diversos contaminats. Els resultats s'han publicat a la revista Nature Communications i si bé mostren una millora respecte a dues dècades enrere, també mostren que encara hi ha molta feina per fer.

Quins contaminants són més comuns?

En la recerca es destaquen diversos tipus de contaminants. Per una banda, les partícules en suspensió, PM 2,5 i PM 10. Les primeres són partícules molt petites que inclouen substàncies químiques orgàniques, pols, sutge i metalls. Les segones són partícules sòlides o líquides formades sobretot per compostos inorgànics com els silicats, aluminats i metalls pesants. Totes aquestes petites partícules mencionades anteriorment són prou petites per incrustar-se als pulmons i causar problemes de salut. També es destaquen els nivells de nitrogen de carboni (NO2) i ozó (O3). 

L'estudi mostra que els nivells globals de partícules en suspensió (PM 2,5 i PM 10) i de diòxid de nitrogen (NO 2) han disminuït a la majoria de parts d'Europa. Les PM10 van tenir caigudes anuals del 2,72%, les PM 2,5 van tenir una caiguda anual del 2,45% i hi va haver una caiguda anual del NO 2 de l'1,72%.

On queda més feina a fer?

Tot i les millores significatives en els darrers 20 anys no són suficients per entrar en la directiva de l'OMS. Per zones, els resultats revelen que els nivells de PM2,5 i PM10 van ser més elevats al nord d'Itàlia i a Europa oriental. Pel que fa a l'NO2, es van observar principalment al nord d'Itàlia i en algunes zones d'Europa occidental, com el sud del Regne Unit, Bèlgica i els Països Baixos.

Per contra, l'O3 va augmentar un 0,58% al sud d'Europa, mentre que va disminuir o va mostrar una tendència no significativa a la resta del continent. D'altra banda, les reduccions més significatives de PM2,5 i PM10 es van observar a Europa central, mentre que en el cas de l'NO2 es van donar sobretot a les zones urbanes d'Europa occidental.

Pel que fa a Catalunya, la zona més contaminada és la província de Barcelona, principalment per partícules PM2,5, seguida per Tarragona. Amb relació a les partícules PM10 i l'ozó, el territori català registra pocs dies de mala qualitat de l'aire per aquests factors. Tanmateix, el diòxid de carboni és més present a la província de Barcelona, tot i que lluny dels nivells de PM2,5. 

La majoria dels europeus, afectats per la mala qualitat de l'aire

Una de les conclusions més destacades de l'informe és que més del 86% dels europeus van experimentar almenys un dia amb contaminació composta cada any entre el 2012 i el 2019. Entre d'altres, la contribució dels dies de contaminació composta per PM2,5-O3 va augmentar del 4,43% el 2004 al 35,23% el 2019, convertint-se en el segon tipus més comú a Europa. Els investigadors han alertat sobre aquesta tendència. El fenomen es produeix principalment en latituds més baixes durant les estacions càlides i està probablement relacionat amb el canvi climàtic i la complexa interacció entre PM2,5 i O3. I és que les temperatures més càlides i la intensitat més gran de la llum solar a l'estiu potencien la formació d'O3, mitjançant reaccions químiques. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.