El nom de Ramadà prové de l'arrel àrab 'ar-ramad' o 'calor abrasadora', en relació amb la crema dels pecats. Quan, segons els textos islàmics, l'àngel Gabriel es va aparèixer al Profeta Mahoma i li va revelar l'Alcorà, era el mes del Ramadà. Per això mateix, els musulmans dejunen durant aquest mes en commemoració per la revelació. Què és el Ramadà i quan comença?
🍽️ 5 restaurants per al Ramadà a Barcelona per conèixer la tradició de l'iftar
Què és el Ramadà i en què consisteix
El Ramadà és el novè mes del calendari islàmic, respectat per tots els musulmans com el mes del dejuni, l'oració, la reflexió i la comunitat. És una commemoració de la primera revelació de Mahoma i durant aquest temps, els musulmans compleixen el quart pilar de l'islam, que és l'abstinència de tot menjar, beguda o relació sexual des de l'alba fins a l'ocàs . El principal objectiu amb el dejuni és simbolitzar la renúncia als plaers terrenals i l'enfocament en la pietat i la devoció. A més, és una forma d'empatia amb els més desfavorits.
El dejuni és un dels cinc pilars o institucions bàsiques de l'islam. Aquests són els 5 pilars bàsics:
- Shahadah: afirmació que no hi ha més deïtat que Déu i Mahoma és el seu missatger.
- Salat: resar cinc vegades al dia.
- Zakat: donar en caritat.
- Sawm: dejunar durant el mes de Ramadà.
- Hayy: peregrinació a la Meca almenys una vegada a la vida.
Les condicions per a dur a terme aquest dejuni, prescrit com a acte voluntari, són ser musulmà, haver aconseguit la majoria d'edat i trobar-se en bon estat de salut. En cas de viatge, malaltia o altres complicacions, la persona queda exempta i es poden recuperar els dies en què no s'hagi fet el dejuni més endavant.
Com se sap quan comença el Ramadà
Cada any, els musulmans s'anticipen a l'albirament de la lluna creixent, el senyal que indica el començament del primer dia oficial del Ramadà. El calendari islàmic lunar segueix les fases de la lluna i és per aquesta raó que la celebració varia cada any.
Per tant, el Ramadà comença l'endemà que el comitè albiri la lluna creixent, la qual cosa pot ser complicat perquè és bastant tènue i només pot veure's durant uns 20 minuts. Si la lluna no és visible a simple vista a causa de la boira o els núvols, s'utilitzen càlculs lunars per a predir si està en el cel.
El compliment anual del Ramadà té una durada de vint-i-nou a trenta dies, a partir de la lluna creixent fins a la pròxima lluna creixent. El 2024, es preveu que el Ramadà comenci el 10 de març.
Quan acaba el Ramadà de 2024
La celebració musulmana Eid al-Fitr assenyala de manera oficial el final del mes de Ramadà, tot i que la data exacta la determina l'albirament de la lluna.
Eid al-Fitr comença oficialment al principi del mes islàmic de Shawwal, el desè mes del calendari islàmic, i és una festivitat religiosa de la tradició islàmica on se celebra la ruptura del dejuni i acostuma a durar 3 dies. Enguany, s'espera que el Ramadà acabi el 9 d'abril de 2024, depèn de l'albirament de la lluna.
A quina hora es menja pel Ramadà
Si et preguntes a quina hora es menja durant el Ramadà, has de saber que no hi ha una hora exacta. El dejuni acaba amb la posta de sol. Tradicionalment, el dejuni s'acaba prenent dàtils i aigua, igual que va fer el profeta Mahoma. Les nits d'aquest mes desborden d'activitat en carrers, botigues i cafès fins a altes hores de la matinada. Un cop torna a sortir el sol, tornen a començar el dejuni.
Què és el que no es pot fer durant el Ramadà?
Durant el Ramadà, els musulmans tenen prohibit menjar, beure i tenir relacions sexuals des de l'alba fins a la posta del sol. A més, han d'abstenir-se de fumar, mastegar xiclet i consumir qualsevol substància que entri en el cos per la boca.
Juntament amb aquestes restriccions, s'espera que els musulmans evitin comportaments negatius com mentir, xafardejar o enutjar-se durant aquest mes sagrat.
Tot i que les restriccions no els impedeixen continuar amb el seu treball o la seva vida quotidiana, han d'intentar anar a la mesquita per a realitzar una de les cinc oracions diàries previstes i s'espera que, quan finalitzi el mes de Ramadà, tots els fidels hagin llegit l'Alcorà almenys una vegada.
Què passa si no es fa el Ramadà
Si no es fa el Ramadà o es trenca sense una raó vàlida, es considerarà com un pecat greu. La persona que ho incompleix ha de penedir-se immediatament (a través de taubah) i després oferir l'expiació (kaffarah) pel seu acte.
L'expiació consisteix a dejunar durant seixanta dies consecutius i si no es pot fer, ha d'alimentar a seixanta persones. En el cas que existeixi algun impediment per a realitzar les dues coses, ha de demanar el perdó d'Al·là, que se'l coneix com fer istighfar.