Cabacés ha viscut tota la nit amb l'ai al cor. Les flames es veien des d'aquest poble del Priorat i els Bombers treballaven amb un pronòstic molt pessimista: si no hagués funcionat l'estratègia que havien dissenyat per a les hores de la nit, la serra del Montsant, una de les joies d'aquesta comarca, hauria pogut cremar gairebé sencera. Si el foc entrava en aquesta zona, si superava la Font de la Cavaloca i el coll de Barraques, ja hauria estat gairebé impossible aturar-lo. Afortunadament, ho han pogut evitar i aquest divendres a la tarda s'ha pogut donar per estabilitzat.

 

Les flames es van iniciar aquest dijous a la tarda a Mas Roger, a tocar de la carretera que connecta la Vilella Baixa amb Cabacés —tot sembla indicar que per culpa d'una línia elèctrica, a l'espera de la investigació d'Agents Rurals i dels Mossos d'Esquadra— i van córrer empeses pel mestral en direcció al Montsant. Va ser aquesta direcció que van agafar les flames que van fer preveure el pitjor. Les cares a la darrera reunió que es va fer ahir a la nit a les carpes que serveixen de centre de comandament avançat eren molt llargues i de preocupació.

Centre de comandament, a la Vilella Baixa / GRS

Els Bombers sabien que l'estratègia que es volia aplicar durant la nit havia de ser clau per evitar l'avenç i poder tancar el perímetre de l'incendi, de menys de 10 quilòmetres i una àrea de poc més de 100 hectàrees. La intel·ligència operativa, que fa anys que els Bombers de la Generalitat prediquen i posen en pràctica, ha funcionat. La temperatura, el vent i la humitat s'han comportat tal com havien previst i els homes i les dones de Marc Castellnou, el cap del GRAF, han treballat tal com s'havia previst. Ha estat al voltant de les cinc de la matinada que al centre de comandament de la Vilella Alta les cares han començat a canviar. A la punta del dia, quan el director general dels Bombers, Joan Delort, ha arribat al poble, ho ha confirmat. "Ja no fa la mala pinta que feia abans", ha assegurat. Més tard, el cap de la intervenció, l'inspector Ricard Expósito, ho ha confirmat. El que semblava un desastre s'ha pogut contenir amb una feinada inhumana durant tota la nit. Al matí calia encara tancar un quilòmetre i mig de perímetre, però en una zona que ja no feia patir els cervells dels Bombers. La nit ha servit per salvar el Montsant. Durant el matí i fins al migdia, les hores amb més sol, però també aprofitant que el mestral havia deixat de bufar, s'ha treballat en el flanc que donava a Cabacés per poder-lo acabar de tancar i confirmar l'estabilització, que tècnicament els Bombers consideren quan tot el perímetre queda resseguit amb línies d'aigua i amb equips de terra.

De matinada, escenari millorat

Els veïns de Cabacés i de la resta de la comarca respiraven tranquils quan els Bombers han pogut explicar als alcaldes de la zona que s'havia posat el peu al coll a l'incendi i que l'escenari de 1982, quan va cremar mitja serra, quedava ja lluny. Durant tota la nit, des de Cabacés s'ha vist la part de dalt de les muntanyes que l'envolten, de color vermellós. El vent ha evitat que entrés cap al darrer tram, que hauria pogut fer arribar les flames al poble. Ja de dia, amb l'ajuda dels mitjans aeris i amb la desaparició, fins i tot abans d'hora, del vent, el paisatge ha canviat totalment. Petites fumeroles encara feien estar en alerta els veïns amb els quals ha pogut parlar ElNacional.cat, que ha accedit al municipi, però l'ambient era molt diferent de com s'ha passat la nit.

L'incendi de Cabacés d'aquest 12 de setembre ha pogut ser estabilitzat i ha quedat com un ensurt, un bon ensurt, però lluny del que hauria pogut ser si s'haguessin complert les previsions més catastròfiques que havien posat sobre la taula els Bombers de la Generalitat. Les flames no han afectat cap mas aïllat per on han passat les flames, que com a molt han cremat conreus a tocar, i tampoc s'ha de lamentar cap afectació personal. Dos membres dels Bombers han resultat ferits lleus durant les tasques d'extinció de la nit, però estan fora de perill.

Mitjans aeris a Cabacés / GRS

Les previsions dels Bombers no eren gratuïtes. En l'imaginari d'aquells que ho recordaven, però també dels que es dediquen a l'estudi dels incendis històrics, el de 1982 semblava repetir-se fil per randa. A més, cal recordar que la comarca del Priorat, que els alcaldes consideren que els polítics de Barcelona sempre obliden, deixant-la com l'última del país, viu una sequera estructural que ha deixat seques totes les basses que servien als Bombers en casos com aquests.

El Priorat en peu de guerra per l'aigua

L'alcalde de Cabacés, Jaume Pujals, ha explicat que fa temps que reclamen poder transvasar aigua de l'Ebre —també formen part de la conca del riu— per a casos com aquests i també per mantenir els recs de suport per a uns conreus que estan assedegats. Només cal passar amb el cotxe a tocar de la carretera que uneix aquests pobles per veure com la vinya que queda —la que no s'ha substituït per olivera— es va també apagant per l'estrès hídric. Els Bombers mateixos han evitat carregar aigua als hidrants del municipi de Cabacés, que viu una situació molt greu, i es va optar per altres punts de càrrega dels equips terrestres i també aeris. Els hidroavions que ha enviat el Ministeri de Transició Ecològica han carregat aigua durant tot el matí a Flix, que és el punt habitual on ho fan quan han de treballar al sud del Principat.

Els alcaldes lamenten que ningú els faci cas al Priorat i que en casos com aquests és quan tothom fa veure que para l'orella, però que les solucions no arriben mai. A la carretera per on pugen i baixen els camions dels Bombers vinguts de tot el país hi ha un pont que presideix una pancarta que ho diu tot: "Volem aigua". Avui el vent i la feina dels Bombers han evitat una desgràcia natural incalculable, un fet que el mateix alcalde ja esperava que acabaria passant algun dia o altre. Des del mateix centre de comandament dels Bombers, a la Vilella, es veu sobre una carena, a la Figuera, un incendi de fa pocs mesos, que també hauria pogut fer molt de mal.

Parlon visita el centre de comandament dels Bombers

La consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, aquest dijous al vespre va ser a la Vilella Baixa i aquest divendres al migdia hi ha tornat i, després de rebre les novetats dels caps de la intervenció i de trobar-se amb l'alcalde Pujals, ha fet un vol amb un helicòpter dels Bombers sobre la zona per conèixer la situació de l'incendi. Parlon ha agraït la tasca que han fet els equips d'emergència sobre el terreny i també l'esforç dels veïns en les primeres hores de l'incendi. Sobre les demandes dels alcaldes sobre les solucions a la gestió de l'aigua al territori, la consellera ha evitat donar-ne resposta i ha assegurat que el Govern està treballant en un pla especial per fer-hi front, sense entrar en detalls ni respondre a les peticions que fan els alcaldes del Priorat.

Jaume Pujals, alcalde Cabacés, amb la consellera d'Interior, Núria Parlon / GRS

La investigació que faran els Agents Rurals i la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d'Esquadra haurà d'aclarir si, com indiquen els indicis recollits fins ara, les flames a Mas Roger es van iniciar per culpa del cablejat de la línia elèctrica. L'alcalde Pujals també lamenta l'estat precari d'aquestes instal·lacions a tota la comarca. "Quan cauen quatre gotes o trona, ens quedem sense llum", ha lamentat, erigint-se avui en portaveu d'una comarca, l'última de Catalunya.