Si mentre estàs llegint aquest article menges també una mica de formatge blau en una torrada o bé bevent una cervesa, t'has preguntat mai quant de temps fa que els europeus en prenem? La resposta és, si més no, sorprenent. Els europeus de l'edat del ferro ja gaudien del formatge blau i de la cervesa segons ha demostrat una investigació que estudia femtes antigues. És a dir, fa més de 2.700 anys que consumim aquests aliments.

Sí, femtes antigues. Per norma general, tal com recull la CNN, no acostuma a durar milers d'anys. Però sempre hi ha excepcions. En alguns llocs específics com coves seques, àrees desèrtiques o hàbitats congelats, se'n pot conservar. 

Què s'ha descobert i com?

En estudiar les caques antigues, copròlit, que es troba a les mateixes mines de sal prehistòriques de l'àrea de Hallstatt-Dachstein, a Àustria i declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, els investigadors van fer troballes "sorprenents": la presència de dues espècies de fongs usats en la producció de formatge blau i cervesa en les mostres històriques. Les altes concentracions de sal i la temperatura anual constant de 8 graus dins la mina, han preservat bé les mostres i els investigadors diuen que mostren la primera evidència molecular del consum de formatge blau i cervesa a l'edat del ferro a Europa. 

cervesa unsplash

Dues amigues prenent una cervesa / Unsplash

"Hem pogut demostrar que els aliments fermentats tenen un paper important a la història humana durant molt de temps", ha explicat l'autora de l'estudi a la CNN, Kerstin Kowarik, arqueòloga del Museu d'Història Natural de Viena. "Les pràctiques culinàries eren sofisticades, es basen en tècniques complexes de processament d'aliments, com la fermentació i segurament assenyalaven no només a la conservació d'aliments, sinó també aconseguir un gust específic".

"A través del nostre estudi, també hem sumat a la llarga història del formatge i altres productes làctics, en demostrar que el formatge blau ja es produïa a l'edat del ferro a Europa fa gairebé 2.700", destaca la mateixa cadena nord-americana.

"Els miners de sal de l'edat del ferro a la muntanya sembla que van aplicar de manera intencionada tècniques de fermentació amb microorganismes que encara es fan servir avui dia", ha insistit Kowarik a la CNN.

Què diuen els experts?

Els experts diuen que els antics miners tenien una rica dieta amb plantes i estructures de microbioma intestinal similars a les persones modernes que consumeixen fruites fresques, verdures i aliments sense processar. 

Les troballes han estat publicades a la revista Cell Press.

 

 

Imatge principal: formatge blau a punt de ser menjat / Unsplash