L'aigua no cau del cel, literal i metafòricament. Catalunya pateix des de fa dos anys una greu sequera que ha buidat pantans i conques fins a un 15,8% de la capacitat total. Zones com l'Alt Empordà o el Baix Camp estan en situació d'emergència declarada, mentre la resta del país balla entre l'alerta, l'excepcionalitat i la preemergència. Especialment greu la situació a les zones costaneres de les províncies de Barcelona i Girona. En funció de situació a cada municipi, varien també les restriccions imposades per l'administració, amb l'objectiu de fer un ús racional del recurs.  A continuació, alguns consells i recomanacions per estalviar aigua a casa i ajudar a mitigar la crisi.

🔴 Sequera a Catalunya, DIRECTE | Noves restriccions i prohibicions d'aigua
 

💧 Sequera Catalunya: els 202 municipis que entraran en estat d'emergència | MAPA
 

Segons indica l'Agència Catalana de l'Aigua, les accions del dia a dia que més aigua consumeixen són rentar el cotxe i regar el jardí, qui ho tingui, amb una mitjana de 400 litres cada vegada que es fa. Seguidament, posar una banyera, que consumeix entre 200 i 300 litres, per la qual cosa es recomana una dutxa ràpida, d'uns pocs minuts, que consumeix entre 30 i 80 litres. A banda, posar una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d'aigua, i un rentavaixelles entre 18 i 30, molt similar al que es consumeix rentant els plats a mà. En el dia a dia també es consumeix una mitjana de 10 litres per cuinar i per beure, 10 per dia també cada vegada que es fa neteja a casa i entre 6 i 10 litres cada vegada que es va al vàter i s'estira la cadena. Rentar-se les mans i les dents, entre 2 i 12 litres cada vegada. 

Dutxes ràpides i reaprofitament

Les recomanacions que fa la Generalitat per reduir el consum domèstic: en primer lloc, tancar totes les aixetes entre plat i plat, en ensabonar-se les mans o mentre es raspallen les dents. També, evitar les banyeres i dutxar-se ràpid, alhora que mentre s'escalfa l'aigua, recollir-la en un cubell per a aprofitar-la per altres usos, com ara bé regar les plantes o coure aliments, sempre que sigui aigua neta, sense cap producte químic. Aprofitar al màxim la capacitat de la rentadora i el rentaplats també és important, fer-ho amb càrrega completa, per a fer els mínims rentats possibles. També cal recordar que el vàter no és una paperera, i que, si ja de per si buida entre 9 i 12 litres cada vegada que es buida la cisterna, si a sobre es llencen papers és pitjor. És recomanable emprar una paperera. 

🚱 Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera: sis milions d'afectats
 

Airejadors i reductors de cabal

També és recomanable una bona anàlisi de les canonades, aixetes i cisternes, per detectar ràpidament qualsevol fuita d'aigua que pugui malbaratar-la. Sobre les aixetes, també és útil instal·lar airejadors i reductors de cabal, per reduir la quantitat que surt i evitar el malbaratament. Aquests dispositius barregen aigua amb aire i permeten estalviar-ne fins a un 50%. Finalment, és indispensable evitar tirar productes nocius per l'aigüera, com poden ser l'oli, detergents o pintura, que poden contaminar àmplies quantitats d'aigua i fer-la malbé. Anar sempre al punt verd. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!