Gairebé una quarta part dels infants catalans, el 23%, viuen en famílies que han estat desnonades de casa seva o estan en risc de ser-ho, segons la darrera enquesta de l'ONG Save the Children. Una dada que apuja fins al 37% en el cas de les famílies monoparentals. En aquest informe, l’organització analitza la situació d’aquestes famílies en qüestions com l’habitatge, l’ocupació, l’alimentació o l’educació, amb una mostra de 200 famílies amb 440 infants a càrrec. En el cas de Catalunya, l’habitatge continua sent una de les causes principals de desigualtat i exclusió social, juntament amb la inflació, l’atur, la falta de nivell educatiu o el fet de no cobrar algunes prestacions socials, apunta l'estudi. Una de cada tres famílies enquestades viuen en cases en condicions inadequades, i el 60% no pot mantenir la llar a una temperatura adient. Les famílies dediquen la meitat de la despesa familiar a habitatge i això els obliga a triar entre menjar o pagar el lloguer, assenyala l'ONG.
“Per als nens i nenes, l’experiència traumàtica d’un desnonament pot tenir implicacions sobre el seu desenvolupament, més enllà de la vulneració de drets i la situació de desemparament físic i material que implica”, apunta l'informe, que assenyala també els alts graus d'atur a Catalunya i un ampli nombre de persones amb un nivell baix d'estudis, cosa que, assenyalen, propicia també la dificultat per mantenir accedir o mantenir un habitatge o trobar feines que permetin sortir de la pobresa. Una situació que, a més, es cronifica i passa a les següents generacions per la manca d'oportunitats. “L’educació era la base perquè els fills de famílies amb pocs ingressos poguessin sortir de la pobresa, ens referíem a ella com la clau perquè funcionés l’anomenat ‘ascensor social’. No obstant això, des de fa anys comprovem que no funciona com hauria de ser. Sense polítiques públiques que apostin decididament per acabar amb les barreres que impedeixen trencar el cercle de pobresa continuarem condemnant a infants a aquesta situació”, assegura l'ONG.
Inflació: pitjor alimentació
L’augment del preu dels aliments entre el 2022 i el 2023 ha suposat un canvi d’hàbits en les famílies enquestades per Save the Children. En el 68% dels casos, tots els membres han hagut de disminuir el consum de determinats productes per aquest motiu. La despesa mitjana en alimentació de les famílies participants dels programes de Save the Children ascendeix a 467 euros mensuals, el que suposa que el 47% dels seus ingressos els inverteixen en el que s’anomena “esforç alimentari”. El 32% dels nens de les famílies entrevistades a Catalunya no puguin consumir fruita fresca o verdures almenys una vegada al dia, i que el 26% no tingui accés a carn, pollastre o peix (o el seu equivalent vegetarià) almenys tres vegades per setmana. Per contra, la meitat dels infants i adolescents en aquestes llars consumeixen massa productes de brioixeria industrial, més barats, però menys saludables.
Pobresa pels sous baixos
Per això, les famílies no poden fer front a tots els costos que implica una criança digna: gairebé la meitat viu amb menys de 1.000 euros al mes, per sota del salari mínim, tot i tenir feina en molts casos. Segons càlculs de Save the Children, el cost de la criança a Catalunya el 2022 per cada fill ja ascendia de mitjana a 819 euros al mes el 2022. En aquest sentit, en matèria d'alimentació, l'ONG reclama revisar el llindar d’ingressos per accedir a les beques menjador, igualant-lo al llindar de la pobresa relativa, proporcionar targetes moneder per a famílies en situació de vulnerabilitat, assegurant l’accés a una cistella alimentària saludable, i invertir en infraestructures escolars que permetin l’accés al menjador en centres d’educació secundària i de batxillerat.
L'IMV, un pegat que no compleix: només arriba al 14%
El 40% de les famílies enquestades a Catalunya han sol·licitat l’Ingrés Mínim Vital (IMV). No obstant això, només un 14% en són perceptores, la taxa més baixa de tots els territoris analitzats en l'àmbit estatal. Hi ha famílies que, tot i complir els requisits per sol·licitar l’IMV, no el van demanar. Aquest fenomen afecta en grau més alt a les famílies residents a Catalunya (39%). “Com a societat, no podem permetre que el nivell d’estudis, ocupació o ingressos dels pares determini el compliment de drets dels seus fills. Tots els nens tenen dret a una educació, salut, alimentació i benestar adequats, independentment de la família on neixin”, afirma l'ONG. En aquest sentit, pel que fa a les prestacions socials, Save the Children reclama que s’implementi un complement de criança a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) per a totes aquelles famílies en situació de vulnerabilitat i augmentar el llindar d’ingressos.
Habitatges de protecció oficial i lloguer social
En matèria d’habitatge, Save the Children proposa prioritzar l’accés de famílies amb nens i adolescents a habitatges de lloguer social mitjançant la implementació de criteris i reserves per a aquest col·lectiu en el sistema públic d’adjudicació d’habitatges de protecció oficial. També proposen implementar un complement d’habitatge, prenent com a exemple la renda basca, per als beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), implementar serveis de mediació i assessorament en matèria d’habitatge en els municipis i/o barris amb les taxes més elevades de desnonaments i establir fórmules de bonificació del subministrament elèctric i d’accés automàtic, amb descomptes de fins al 100% per a les famílies més necessitades.