Una campanya polèmica. Quatre activistes del col·lectiu Futuro Vegetal són investigats pels delictes de danys i contra el patrimoni històric i cultural per l’acte de protesta per l’emergència climàtica que van protagonitzar al Museu Egipci de Barcelona, el novembre passat. La direcció del Museu va presentar la denúncia i, inicialment, va valorar els danys en uns 25.000 euros. En la causa està personada també la Fiscalia d’Urbanisme i Medi Ambient de Barcelona. Dos fotògrafs "convidat" a enregistrar una acció sorpresa van ser identificats pels Mossos d’Esquadra i en un dels atestats constaven com a investigat. Finalment, la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, la magistrada Carmen Garcia, en una resolució, ha aclarit que els periodistes són testimonis i no pas imputats.
L’acció reivindicativa al Museu Egipci va ser el diumenge 13 de novembre. Dos activistes van entrar-hi a observar i altres dos van tirar un líquid que simulava petroli a la vitrina d’una rèplica d’una mòmia faraònica, i també van tacar amb “sang falsa” unes fotografies protegides. Després, els dos activistes van enganxar les seves mans a una vitrina i van exhibir una pancarta que deia: “Copa Cola +2,5 graus", fent així referència a la conferència del canvi climàtic que es feia a Egipte i que està patrocinada per aquesta empresa de begudes.
A Madrid, tots investigats
L’acció al Museu Egipci va ser la primera reivindicació d'aquest tipus a Barcelona, després que el 5 de novembre dos activistes s'enganxessin a l'obra Las Majas, de Francisco de Goya, exposada al Museu del Prado, a Madrid. L'agrupació Futuro Vegetal, responsable d'aquests actes reivindicatius, és una agrupació que forma part del col·lectiu Extinction Rebellion, un grup internacional d'activistes contra l'emergència climàtica. També va fer accions en altres museus europeus, com a Roma i Londres.
En l’acció de Madrid, inicialment el jutjat també va citar com a investigats els periodistes que havien cobert la notícia, fet que va causar polèmica en posar traves al dret a la informació. A banda, es va aclarir que els marcs que protegeixen i decoren Las Majas als quals es van enganxar els activistes no són els originals, i per tant no són un bé d'interès cultural (BIC), fet que redueix la seva possible acusació i càstig.
Melmelada a un sarcòfag autèntic, afectat
En el cas de Barcelona, l’endemà de l’acció, Mariàngela Taulé, directora general del patronat de la Fundació Arqueològica Clos, ja anunciava que presentarien una denúncia i que avaluaven els danys. També va aclarir que el sarcòfag que cobreix la mòmia “és autèntic i no una rèplica”, com deien els activistes. Un dels peritatges aportats al jutjat precisa que van llançar a la vitrina melmelada i que podria haver entrat a l'interior i haver afectat el sarcòfag. També van ruixar amb líquid enganxós les imatges de Harry Burton sobre les excavacions de la tomba del faraó Tutankamon, protegides.
S’haurà de veure el peritatge final sobre els danys ocasionats i si són béns protegits. El delicte contra el patrimoni històric i artístic es castiga amb penes de 6 mesos a tres anys de presó, a part de multa. El delicte de danys també és penat fins a tres anys de presó. La magistrada de Barcelona ha citat a declarar com a investigats dels dos delictes als quatre activistes el pròxim 24 de maig.