Quatre doctorandes de Biomedicina han denunciat haver patit assetjament laboral per part d'un catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Els fets haurien passat durant el transcurs del seu doctorat, segons ha explicat el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) del Campus de la Ciutadella a través de les xarxes socials. L'escrit assegura que les dones van comunicar la situació al centre universitari, però que no van rebre "cap resposta efectiva". Des de la universitat han confirmat "tenir coneixement" del cas des de fa "uns dies" i han assegurat que ja han activat "els procediments interns oportuns, inclòs un expedient informatiu". Així mateix, la UPF ha informat que s'està fent el "seguiment corresponent" i que "si s'escau, es faran les actuacions que siguin pertinents".
El sindicat mostra suport a les dones
El SEPC del Campus Ciutadella ha subratllat que aquest cas "va més enllà" perquè, a banda del testimoni de les quatre dones del Departament de Medicina i Ciències de la Vida, hi ha altres investigadores de la universitat que "també han patit situacions similars" amb aquest profesor.
En el comunicat, han lamentat que s'han trobat "amb una universitat inactiva que, lluny d’oferir una solució a les víctimes i plantar cara al catedràtic, es desentén de les agressions amb excuses buides". És per això que han reclamat "uns protocols efectius, una unitat d'igualtat amb plenes competències i amb els mitjans necessaris". Des del sindicat, han volgut deixar clar que es tracta d'un cas d'assetjament verbal i que des de l'associació han fet "d'altaveu de les víctimes". Així mateix, han demanat que "no es banalitzi el patiment aliè ni es creï rumorologia".
El protocol en casos d'assetjament a la UPF
La Universitat Pompeu Fabra compta amb un protocol "per prevenir i solucionar conflictes en matèria de violència masclista, homofòbia, bifòbia i transfòbia", segons publica en la seva pàgina web. La finalitat d'aquest procediment és saber com el centre ha de gestionar "les conductes percebudes com a discriminatòries, violentes o d'assetjament sexual, siguin per raó de sexe o per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere". El protocol, segons indiquen, "estableix unes pautes d'actuació per detectar-les; investigar-les i, si escau, iniciar les actuacions administratives necessàries per tractar els casos o depurar possibles responsabilitats disciplinàries". L'assetjament verbal, que és el que han denunciat les quatre doctorandes de Biomedicina, està inclòs en els àmbits d'actuació i, davant d'això, la universitat ha decidit activar els mecanismes "interns oportuns".