La febre de vendre l’iris a canvi de criptomonedes es va estendre per diversos països des que el passat mes de juliol Sam Altman, el CEO de ChatGPT d’OpenAI, va presentar el projecte Worldcoin, un sistema de monedes on es premia la verificació humana, és a dir, es recompensa a les persones que s'escanegin els ulls i cedeixen la seva identitat ocular a través de l’iris, a canvi d’una identificació digital i la recompensa d’una criptomoneda gratuïta. Durant els darrers mesos, l’exploració del globus ocular a canvi de Worldcoins s’havia dut a terme en països com la Gran Bretanya, el Japó o l’India, i aquests dies s’està realitzant per tota Espanya, amb llargues cues als centres comercials de l’Estat. A Catalunya, aquest dimarts, el negoci d’Open I també va provocar llargues cues en diferents centres comercials de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha rebut ja quatre denúncies contra aquesta activitat, una d’elles arribada des de Catalunya, i tres des de Madrid, segons informa La Vanguardia.

📹 Testimoni recollit per ElNacional.cat

Un equip d'ElNacional.cat s'ha desplaçat aquest dimarts al centre comercial Westfeild Les Glòries per parlar amb els usuaris que fan cua davant l'estand de Worldcoin per enregistrar el seu iris a canvi de criptomonedes.

 

Moguts per motivacions econòmiques

Les llargues cues de persones, la majoria joves i també moltes famílies senceres, esperant per escanejar-se l’iris i cedir la seva identitat digital van ser una de les notícies del dia. Els testimonis recollits pels diferents mitjans de comunicació constataven que la majoria d’aquestes persones que estaven disposades a vendre el seu iris, i la seva identitat digital, no sabien exactament el que feien i les conseqüències que pot tenir aquesta pràctica. La majoria tampoc tenia cap problema en admetre que la seva motivació era exclusivament econòmica. Els Worldcoins, les criptomonedes pròpies que Open I va crear per captar els clients, cotitzaven aquest dimarts a 7,30 euros (el valor canvia segons el dia), i la recompensa per deixar-se escanejar l’iris eren deu criptomonedes. A més, a aquells que portin amics o familiars, són recompensats amb més criptomonedes, que es poden canviar per euros. Segons alguns testimonis, l’empresa que hi ha darrere d’aquesta iniciativa no demana ni tan sols el DNI, i fins i tot s’han conegut casos de menors d’edat que s’han deixat escanejar l’iris, una dada biomètrica que és personal i exclusiva de cada ser humà, i no es modifiquen mai, per això són molt útils per poder reconèixer usuaris únics i ja s'utilitzen en diversos àmbits per identificar la identitat de la persona.

El que fa Worldcoin és extreure un codi de l'iris de cadascú, sense vincular-lo a noms, correus ni números de telèfon, segons informa El món a RAC1. I també asseguren que esborren de seguida les imatges que prenen amb l'orb que s'utilitza per fer l'escaneig, i que només guarden el codi. L’explicació que dona l’empresa és que aquest procediment impedeix que cada persona no intenti rebre les criptomonedes més d'una vegada. Per poder deixar-se escanejar l’iris, la persona s’ha de registrar prèviament en una aplicació, i per fer-ho sí que cal donar dades personals, i això ha posat en alerta les autoritats de protecció de dades, que no poden estar segurs del tractament que en pugui fer l'empresa. Es calcula que a Espanya ja s’acumulen més de 300.000 iris escanejats, i al món ja són més de tres milions.

 

L’APCD ja advertia dels perills

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APCD) ja havia advertit aquest dimarts, arran de totes les informacions que durant el dia recollien la iniciativa que s’estava duent en centres comercials com La Maquinista o les Glòries a Barcelona, la Farga a l'Hospitalet de Llobregat, l'Splau a Cornellà o el Mataró Parc, dels riscos de permetre l'escaneig de dades biomètriques com l'iris a canvi de criptomonedes. L'organisme català no pot actuar en aquest cas, perquè només té competències en l'àmbit públic. La responsabilitat de determinar si el que està fent l'empresa és legal o no recau, per tant, en l'agència espanyola. De moment, l’AEPD no ha donat més detalls de les quatre denúncies presentades en contra d’aquesta pràctica, i es limita a informar que ”s’estan analitzant”.

El sistema Worldcoin

El Worldcoin, un sistema de monedes on es premia la verificació humana que va presentar ChatGPT OpenAI el passat mes de juliol, és un projecte en el qual el seu CEO, Sam Altman feia un pas més en les possibilitats de la intel·ligència artificial: sota el nom de Worldcoin, el sistema es basa a fer que les persones s’escanegin els ulls, és a dir, donin la seva identitat ocular a través de l’iris a canvi d’una identificació digital i la recompensa d’una criptomoneda gratuïta. Sam Altman pretenia crear una nova xarxa financera i d’identitat, i que l’identificador digital permet als usuaris demostrar en línia que són humans, i no un bot.

A l’agost va transcendir que les autoritats alemanyes de supervisió financera BaFin havien iniciat una investigació de l’empresa de criptomonedes Worldcoin amb reconeixement d’iris que havia anunciat Sam Altman. El sistema Worldcoin que s’havia presentat al juliol amb exploracions del globus oculars que es van dur a terme en països com la Gran Bretanya, el Japó o l’Índia per marcar el caràcter global que vol tenir aquesta aposta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!