Les festes de Nadal ja s’han acabat. Any nou, vida nova. Tancar portes i obrir-ne d’altres. O això diuen. Entre la llista de propòsits d’anar al gimnàs, llegir més llibres i estalviar també hi ha el d’aprimar-se. I entre els mil portals de nutrició i dietètica i webs de notícies sobre com aconseguir-ho de la manera més fàcil i ràpida possible, hi apareix la dieta keto. Tot i que va començar a despertar l’any passat, ja fa temps que marca tendència. La dieta cetogènica consisteix a eliminar o reduir al màxim tots els hidrats i apostar pels greixos i les proteïnes. Normalment es fa servir en determinats àmbits esportius o amb persones que tenen obesitat o sobrepès i necessiten baixar de pes molt ràpidament. Però, realment funciona? En què consisteix?
Orígens de la dieta keto
“La dieta keto prové del terme dieta cetogènica que va descriure el doctor Russell M. Wilder l’any 1921 pel tractament de l’epilèpsia i consistia a augmentar els cossos cetònics en sang per produir la cetosi similar al que succeeix durant el dejuni en usar les reserves de greix com a energia”, detalla Rosa Baró Vilà, dietista-nutricionista i portaveu del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat).
“Ho podem produir consumint molt pocs hidrats de carboni provocant un dèficit, o realitzant un consum d’energia més baix al que necessitem, o amb el dejú”, insisteix. “Des de fa un temps que sembla estar de moda primer entre els esportistes i actualment entre la població general. Trobem diferents variants segons la quantitat d’hidrats de carboni i les podem anomenar LowCarb”, ironitza.
“En aquestes dietes, el màxim que pots consumir de carbohidrats són uns 50 grams al dia, que són l'equivalent a tres llesques de pa de motlle”, matisa Diana A. Díaz Rizzolo, doctora, dietista i nutricionista i professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Riscos
Però, existeix una dieta miracle? La resposta és ben simple: no. “Si fem una recerca bibliogràfica, veurem que es citen possibles efectes secundaris a curt termini, com són els càlculs renals, hemorràgies gastrointestinals, vòmits, hiperlipidèmia, colitis ulcerosa i fins i tot en casos extrems, coma. No només això, sinó que citen possibles alteracions bioquímiques com hipoglucèmia, acidosi metabòlica, hipoproteïnèmia, hipertrigliceridèmia, hiperuricèmia, hipertransaminèmia, hipercolesterolèmia, hiponatrèmia i fins i tot hipomagnasèmia”, detalla la portaveu.
En aquesta mateixa línia, Díaz Rizzolo assegura que tot i la pèrdua de pes a curt termini “perquè es restringeixen les calories, augmentem el consum de greixos amb menys quantitat i també la despesa calòrica”. És complicat seguir-la de manera continuada en el temps. Així, “a llarg termini no hi ha dades que ens diguin que serà sostenible”. Cal insistir en el fet que aquesta dieta és molt restrictiva i que, per tant, no et permet fer cap àpat fora i que, en conseqüència, castiga dràsticament la vida social.
La portaveu del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya també s’agafa a alguns estudis científics per posar èmfasi en aquest mateix fet. Ambdues coincideixen que hi poden haver alguns efectes secundaris com una fallada hepàtica, alteracions dels ganglis, restrenyiment, reflux gastroesofàgic, urolitiasi, osteopènia, cardiomiopatia i neuropatia òptica a part d'alteracions bioquímiques com dislipèmies, anèmia, hipocarnitinèmia, dislipèmies, elevació d'àcids grassos de cadena molt llarga i dèficits de vitamines i de minerals.
Dieta keto vs dieta convencional
“Les dietes cetogèniques i les convencionals tenen una eficàcia similar en els resultats de pèrdua de pes, però, les primeres tenen més efectes secundaris i més limitacions”, detalla Baro Vilà.
“Existeix realment evidència que el que té major influència és l’adherència al pla alimentari; per tant el focus d’atenció de les professionals dietistes-nutricionistes són els esforços per millorar l'adherència al tractament en les persones que busquen millorar la seva composició corporal”, insisteix.
Què et pot passar si la deixes de sobte?
“Les restriccions d’hidrats de carboni poden fer funcionar malament la tiroides de la persona, pot ser una adaptació o un símptoma que alguna cosa va malament. Depèn de la persona i el seu historial clínic”, comenta Baró Vilà. “Altres persones tenen alteracions del perfil lipídic, per exemple, els augmenta el colesterol LDL. No tothom pot metabolitzar greixos amb la mateixa eficiència. Depèn de la seva herència genètica”.
Per altra banda, també insisteix que “podem notar lleugera fatiga, mals de cap o restrenyiment. Valorem sempre el consum d’aigua, fibra i minerals”.
I el temut efecte rebot? Interrompre de manera brusca aquest tipus de dietes provoca recuperar el pes amb certa facilitat i fins i tot, més. L’explicació és ben senzilla si s’aconsegueix racionalitzar. “Una dieta tan restrictiva com la keto produeix molta ansietat. Et passes el dia calculant què pots menjar i què no, pensant en allò que queda fora i per tant genera angoixa. D’aquesta manera, quan interromps la dieta, menges pitjor”, comenta Díaz Rizzolo. “Així, augmenta l’estrès i també l’ansietat”.
Si fas una dieta keto tingues en compte que...
“Si s’hagués de seguir una dieta cetogènica la recomanació com a dietista-dutricionista és que es pautés amb ajuda d’una professional i amb base d’aliments saludables rics en greixos de qualitat com l'oli d'oliva verge extra, la fruita seca, l'alvocat, el peix, la carn i els ous de gallines en llibertat, evitant a més els greixos de mala qualitat i els aliments processats, prioritzant les verdures, tenint control dels electròlits, com el sodi, el potassi i el magnesi”.
“La dieta cetogènica no és la panacea sinó que pot ser una eina més que cal utilitzar de manera correcta i prudent. Per tant, compte amb caure en el parany de fer una dieta per poder fer extres pensant que per una mica no passa res i ja ho compensaré", alerta.
"Recordem que per fer salut la suma de tot és important: alimentació, activitat física, descans i la son, hàbits i vida social activa”, argumenta la portaveu.
Quina conclusió se’n pot extreure de tot plegat?
Tal com comenta Díaz Rizzolo, a curt termini i per una persona que té sobrepès o obesitat és una opció raonable “perquè es perd pes ràpidament”. Un exemple, seria, que aquesta persona s’hagués de sotmetre a una cirurgia i, per tant, hagués de perdre pes molt de pressa. Ara bé, la doctora ho desaconsella totalment a llarg termini i també per a la població general. D’aquesta manera, les expertes insisteixen que és important seguir una dieta equilibrada, alimentació variada i controlar els excessos.