Un any més, les potències mundials, lobbies i activistes es tornen a reunir sota els paraigües de les Nacions Unides per afrontar el repte del canvi climàtic en el marc de la Cimera Mundial del Clima. Es tracta de la vint-i-setena cima en la matèria, per això també és coneguda com a COP27. Agafant el relleu de la seva predecessora celebrada a Glasgow l'any 2021, la ciutat egípcia de Sharm el-Sheikh ultima els detalls per donar el tret de sortida a la cimera el pròxim 6 de novembre.
🟢 COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?
Aquesta nova COP arriba en un context climàtic especialment delicat en un any on s'han batut pràcticament tots els rècords relacionats amb la temperatura del planeta. Si la imperiosa realitat d'un món cada cop més calorós no és una pressió suficient, aquesta nova cimera arriba després de l'any passat es tanqués la trobada amb uns acords de mínims, quan el termini per no afrontar un Harmagedon climàtic s'esgota. Malgrat tot, líders del tot el món afronten amb optimisme la Cimera Mundial del Clima d'aquest 2022. Aquí pots trobar tot el que cal saber abans que comenci la COP27.
Què són i per què calen les cimeres del clima?
L'Organització de Nacions Unides (ONU) organitza cada any una Cimera Mundial del Clima per tal de reunir els actors mundials més rellevants per acordar mesures per limitar l'augment de l'impacte del canvi climàtic. Aquestes trobades es coneixen COP, concepte que prové de "conferència de les parts", que fa referència a l'acord climàtic original signat l'any 1992 on es tracta als països com "parts".
El motiu pel qual aquestes cimeres s'organitzen i, a més, tan periòdicament és per l'implacable avenç del canvi climàtic. Fa anys que s'intenten reduir les emissions amb molt poc èxit, fet que encamina a la humanitat a un món catastròfic. Fins al moment, la temperatura global ha pujat 1,1 °C, apropant-se al límit d'1,5 °C marcats per l'Acord de París de l'any 2015. Una pujada de la temperatura del planeta d'un grau i mig ja comportarà unes conseqüències terribles per la vida com la coneixem actualment. Malgrat que tots els científics van assenyalar aquest límit com el mal menor i els Estats d'arreu del món, amb algunes excepcions, es van comprometre a prendre mesures per limitar el canvi climàtic. Tanmateix, aquests compromisos han acabat en paper mullat i les COP serveixen per pressionar per tal d'intentar contenir els efectes d'un escalfament global inevitable i innegable.
Qui participa en la COP27?
A la Cimera del Clima hi estan convidats més de 200 països. Tot i això, hi ha grans líders mundials dels quals no s'esperava presència, per exemple, el president rus, Vladímir Putin, segons informa la BBC. Altres països com la Xina encara no han confirmat qui conformarà les seves delegacions. Per exemple, el primer ministre del Regne Rishi Sunak no ha confirmat fins tres abans la seva presència.
A més de líders mundials, s'espera la presència de tota mena de grups de pressió, des d'empreses petrolieres fins activistes climàtics, passant per tota mena de think tanks i grups religiosos. Tot plegat serà comandat i dirigit pel president de la COP d'enguany: Sameh Shoukry.
Per què se celebra la Cimera a Egipte?
Enguany s'ha escollit celebrar la cimera a Egipte, fent que aquesta sigui la cinquena vegada que es fa aquesta cimera a l'Àfrica, un dels continents més vulnerables davant el canvi climàtic. El fet que se celebri a un país africà dona esperances als governs de la regió en què els efectes de l'escalfament global que ja castiga molts Estats africans prenguin especial rellevància. Malgrat tot, el fet que Egipte acolli aquest esdeveniment també ha aixecat polseguera, ja que diversos grups en defensa dels drets humans han denunciat l'historial de l'Estat en la persecució d'activistes.
Quins són els temes claus de la COP27?
Aquesta Cimera del Clima tindrà lloc en plena compte enrere per prevenir les pitjors conseqüències del canvi climàtic. Els temes principals que ocuparan l'agenda de la COP27 seran la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, la preparació logística dels Estats d'arreu del món per afrontar els efectes del canvi climàtic i els fons per als països en vies de desenvolupament per poder protegir-se d'aquests efectes.
A més, es reprendran temes en els quals no es van aconseguir acords en la passada cimera a Glasgow. Per exemple, el finançament per les pèrdues i els danys que el canvi climàtic ja està causant als països més pobres o la regulació del mercat global d'emissions de carboni.