La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i també contra Lluís M. Corominas, vicepresident primer de la Mesa; Anna Simó, secretària primera, i Ramona Barrufet, secretària quarta, pels suposats delictes de desobediència i prevaricació perquè la Cambra va aprovar la resolució per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya.
Entre els denunciats no hi ha el secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, tot i que va rebre la notificació del Tribunal Constitucional. Diu la Fiscalia que Nuet "no pretenia com els querellats incomplir els mandats del TC, ni tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu a la Constitució del 1978", i s'agafa als dos vots en contra del full de ruta i de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, i a l'abstenció de l'última votació de la resolució pel referèndum vinculant i unilateral del 6 d'octubre passat.
La nova querella respon així a la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la resolució sobre el referèndum unilateral i deduir testimoni contra Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa per desobediència.
La querella no està encara admesa a tràmit. Ho ha de decidir la sala civil i penal del Tribunal Superior de Catalunya, que ha rebut aquest matí la querella de mans de la Fiscalia.
La setmana passada, el dimarts 14 de febrer, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar per unanimitat anul·lar tots els acords del Parlament d'octubre del 2016, entre els quals el que instava el Govern de la Generalitat a convocar un referèndum el 2017, i denunciar davant el fiscal la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i quatre membres més de la Mesa, cosa que suposava obrir la via penal contra ells. Just l'endemà, els membres de la Mesa de la cambra catalana rebien la interlocutòria -a falta de la notificació oficial- que anul·la els acords que es van prendre aquell dia sobre el "futur polític de Catalunya".
La interlocutòria avisava tant la presidenta Carme Forcadell com els quatre membres de la Mesa implicats en el procés -Lluis Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet- perquè "s'abstinguin de realitzar qualsevol actuació tendent a executar la resolució 306/XI" i els advertia que, en cas que desobeeixin, incorreran en responsabilitats "inclosa la penal".
El Constitucional acceptava, així, l'incident d'execució que va plantejar el govern central contra la resolució del Parlament que instava a convocar el referèndum. La denúncia s'ha fet per ordre de la Fiscalia General de l'Estat i demana que s'uneixin en una de sola, les dues querelles que s'han presentat fins ara contra Forcadell. Aquesta darrera i la que ja està en procés d'instrucció. La primera querella es va presentar el 19 d'octubre. En ella, la Fiscalia Superior del Tribunal de Justícia a Catalunya acusa Forcadell dels delictes de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en permetre que la cambra catalana votés el full de ruta independentista. Totes dues querelles estan signades pel fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada.
Els testimonis
Entre els testimonis que demana citar la Fiscalia hi ha l'actual delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, perquè en el moment d'aprovar la resolució era diputat pel PP. També demana la citació d'altres membres de la Mesa del Parlament com José Mª Espejo-Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC). I el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa.
La Fiscalia també obvia citar com a testimoni Joan Josep Nuet.