Aquest matí s'ha presentat la querella contra la policia espanyola per disparar la pilota de goma que li ha fet perdre la visió de l'ull dret a Roger Español.
Español era al col·legi Ramon Llull quan la policia, ja de retirada, va disparar a menys de 15 metres directament contra ell. Els escopeters van disparar contra un grup de gent que no estava provocant aldarulls, simplement esperava davant el local per poder votar.
La querella es presenta per depurar responsabilitats penals i amb l'objectiu d'abolir l'ús de bales de goma a tot l'Estat espanyol, igual que ja va passar a Catalunya arran del cas Ester Quintana. Per això l'equip és el mateix. Justament avui fa 5 anys que Quintana va perdre l'ull en una càrrega dels Mossos al passeig de Gràcia després d'una manifestació que tancava un dia de vaga general a Catalunya.
"Un dia com avui fa cinc anys hi va haver el cas de l’Ester Quintana, que va ser la impulsora de poder erradicar l’ús de les escopetes amb bala de goma", ha remarcat avui en Roger Español en la presentació de la querella.
Laia Serra i Anaïs Franquesa s'encarreguen de l'acusació popular i particular.
"El que li ha passat al Roger no pot passar-li a ningú més enlloc", diu Franquesa, que explica que la querella persegueix el "reconeixement de la veritat i l’erradicació de les bales de goma a la resta de l’Estat espanyol".
"És una arma de guerra incompatible amb els drets humans", diu Serra, que destaca que "a l’Estat espanyol la situació és pitjor que a Catalunya. La regulació és absolutament difusa. Les forces de seguretat es van negar a fer una regulació acurada".
La querella que s'ha presentat aquest matí és per lesions. I a diferència del cas Quintana, parteix ja d'un vídeo on es veu clarament el tret. Això ajudarà a identificar l'escopeter que va disparar directament a menys de 15 metres a Roger Español.
Els que ja han estat identificats són els dos comandaments que estaven al càrrec de l'escamot i que estaven dirigint la retirada. Són el 1C50 i 1C51.
El col·lectiu Iridia, que dona aixopluc a Roger i tota l'acció judicial, va anar a buscar un equip bregat en aquests tipus de casos. El més mediàtic i el que va acabar amb les pilotes de goma a Catalunya és el d'Ester Quintana, i per això l'advocada de Quintana porta part de la defensa. En aquell cas l'assitia Anaïs Franquesa, que ara s'encarrega de l'acusació particular.
Suport de l'Ajuntament
Jaume Asens ha qualificat de "taca negra" la lesió de Roger Español, la més greu de l'1 d'octubre on hi va haver més de 1.000 ferits, 300 d'ells a Barcelona.
L'Ajuntament de Barcelona la mateixa tarda dels fets, i a la vista de les notícies que s’estaven produint "amb ús excessiu de la força vam veure que no podíem quedar-nos al marge, de braços plegats", explica Asens, que ha explicat que la institució es va posar al servei de les víctimes per atendre psicològicament i físicament els ferits.
Asens qualifica els fets de l'1 d'octubre com a "l'episodi més greu de violència institucional que s’ha viscut els últims anys".
L'objectiu d'aquest nou cas que tot just ara s'obre, "no només és obrir un debat sobre l’ús d’aquest armament, sinó aconseguir la prohibició en tot el territori. I exigir responsabilitats polítiques, legals i penals".
Més tard, l'alcaldessa Ada Colau ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona es personarà en la causa del cas de Roger Español, el jove que va perdre la visió d'un ull pel tret d'una pilota de goma l'1-O, "perquè es faci justícia".
En el seu compte de twitter, l'alcaldessa ha afirmat que a Barcelona, "no volem que mai més cap veí o veïna pugui perdre la visió d'un ull per impacte de bala de goma".
Amb el hashtag #stopbalesdegoma, Ada Colau ha afegit que "ni a Barcelona, ni a cap altre lloc", en referència a l'ús de pilotes de goma per part de les forces d'ordre públic, que el parlament català va prohibir el 2014.