El líder de 'Desokupa' torna a situar-se al centre de l'actualitat després d'haver amenaçat deliberadament els periodistes del programa Equipo de investigación de La Sexta, en conèixer que l'estan investigant per fer un programa. Fa anys que el líder de l'empresa de desocupació ha ocupat desenes de crítiques i titulars. El creixement de les ocupacions en els darrers anys a Espanya ha facilitat la incursió d'aquesta empresa vinculada a l'extrema dreta espanyolista. Segons consta a la seva pàgina web "7.635 desocupacions ens avalen". Xifra que va començar a sumar a partir de l'any 2016 quan oficialment es va crear Desokupa. "Analitzem cada cas en particular i personalitzem una actuació específica per a cada cas. Som experts en mediació. El protocol a seguir sempre és a mesura i es decideix per consens dels diferents experts, dins de la més rigorosa legalitat", afegeix. Desokupa no és el primer negoci impulsat per Daniel Esteve, que anteriorment havia creat Morososbcn.com —un negoci per cobrar deutes—, que va haver de tancar per un enfrontament amb els Mossos d'Esquadra. Arran d'aquest conflicte, va ser detingut i acusat d'extorsió, detenció il·legal, lesions, vexacions i associació il·lícita.
Qui és Daniel Esteve?
Daniel Esteve va néixer el 1970 a Barcelona i es va llicenciar en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport i, segons ha explicat parla cinc idiomes i té una segona carrera, tot i que, no ha revelat de quina es tracta. Després de graduar-se, Esteve es va formar com a agent de seguretat, amb llicència de tir inclosa, segons detalla El Español. Al llarg de la seva trajectòria ha exercit com a guardaespatlles de personatges famosos, de director de seguretat de discoteques i a més és cinturó negre de kick-boxing. Abans de Desokupa, va liderar un negoci de cobrament de deutes sota el nom morososbcn.com, que segons resava la web s'encarregava de "cobraments expeditius, sense factura i diners B". Segons han detallat diverses fonts els mètodes eren similars als de Desokupa. Un dels deutors, que va denunciar a Esteve, va detallar que van col·locar plàstics a terra, van treure tenalles i serres, com si fossin a tallar-los. Tot i que finalment, no els hi feien res complien l'objectiu principal "els acollonava. I com més intimides, com més por fas, menys has de fer per aconseguir el que vols", asseguren. Segons va recollir El País, una altra font va assenyalar un altre treballador que quan es treia la samarreta tenia una esvàstica tatuada al pit. A més a les xarxes socials de morosbcn.com van publicar un vídeo d'Esteve fa 25 anys, boxejant al Palau Sant Jordi a artell contra Dani el Bolo, una altra persona del món de l'oci nocturn de Barcelona. Esteve el va deixar KO i el va trepitjar ja al sòl. Es veu com des del públic volen cadires contra Esteve, mentre celebra la victòria.
Fundació de Desokupa
La fundació de Desokupa va sorgir després d'ajudar un amic a recuperar el seu bloc de pisos ocupat al Raval. "Un amic meu em va comentar que tenia un edifici ocupat al Raval i volia saber si coneixia alguna tècnica per a desocupar-lo, i així va començar tot", va assegurar Esteve en una entrevista per al portal immobiliari Idealista el 2019. Durant anys Esteve s'ha dedicat a difondre faules i missatges racistes a les xarxes socials amb l'objectiu d'expulsar a presumptes ocupes dels domicilis en els quals estaven residint. L'estratègia també ha inclòs publicar dades personals, amenaçar i intimidar a persones. Per tal d'aconseguir els objectius, Desokupa compta amb la presència d'homes hipermusculats a les portes d'un domicili així com de les seves xarxes socials. La imatge d'Esteve a les televisions ha ajudat a catapultar la seva fama.
Un informe dels Mossos d'Esquadra detallava l'evolució de la companyia Desokupa. Segons el text "primer s'identificaven com a empresa de seguretat privada i representants legals de la propietat". Després de rebre una renúncia per intrusisme, es van començar a identificar com a "controladors d'accessos" i en l'actualitat ja es defineixen com "mediadors, advocats i/o representants legals de la propietat". Tot i que mai s'ha vinculat amb cap partit polític, en diverses ocasions ha mostrat el seu suport a Vox a través de les xarxes.
Polèmiques polítiques
El darrer conflicte amb Desokupa va sorgir durant el mes d'agost arran d'un acord de col·laboració amb el Sindicat Unificat de Policia (SUP) per formar personal d'aquest sector en "defensa personal". L'anunci va provocar malestar en altres sindicats policials, com ara la Unió Federal de Policia (UFP), que ha advertit que "la formació és una cosa molt seriosa" i que està en joc el "prestigi policial". Només una setmana després també van signar un acord similar amb el sindicat majoritari de seguretat privada de Catalunya, ADN Sindical Seguretat i Serveis de Catalunya per formar personal d'aquest sector en "defensa personal". A través d'un comunicat, el sindicat de seguretat privada, que representa vigilants del transport públic de TMB o de Rodalies, així com ara personal de seguretat de supermercats, centres comercials, o altres establiments, van afirmar que havien pres la decisió davant "el gran augment de violència" que afirmava que hi ha en aquests espais i davant "la passivitat" del Departament d'Interior.
Desokupa també ha protagonitzat algunes polèmiques en diverses campanyes polítiques al llarg dels anys. De les darreres, va ser abans de les eleccions generals del 23 de juliol de 2023 quan van desplegar una lona gegant contra el govern de Pedro Sánchez i els seus aliats parlamentaris. A la pancarta, apareixia Sánchez i Esteve amb el missatge "Tu al Marroc, Desokupa a la Moncloa". A més, treia pit de les expulsions de les cases i assenyalava Podemos i ERC amb el missatge "us trobarem a faltar a totes".