El conservador Luis Argüello ha estat elegit com el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i un dels grans reptes que té al davant és la posada en marxa del pla de reparació integral de víctimes d'abusos. Argüello és una de les cares conegudes entre el clergue espanyol, i no ha estat exempt de polèmiques, en concret, sobre els abusos a l'Església catòlica. Tota la seva carrera sacerdotal i episcopal l'ha fet a l'arxidiòcesi de Valladolid: primer com a rector del Seminari i vicari general, entre altres càrrecs. El 2016 va ser nomenat bisbe auxiliar del llavors cardenal arquebisbe Ricard Blázquez. En complir 80 anys, el va substituir. Entre 2018 i 2022 va ser secretari general i portaveu de la CEE, però va acabar abandonant el càrrec en ser nomenat arquebisbe de Valladolid. Un fet que molts van relacionar amb les continuades sortides de to sobre els abusos a l'Església. Finalment, ha estat elegit com el representant dels bisbes durant els pròxims 4 anys.
Polèmica per la gestió dels abusos
Luis Argüello encapçala el corrent més negacionista de l'església contra els abusos. En diverses ocasions Argüello ha minimitzat els milers de casos denunciats durant els darrers anys i fins i tot va tancar la porta a fer qualsevol mena d'investigació interna a l'Església espanyola, i va afirmar que s'estava "exagerant la qüestió". En aquest sentit, el 2021 quan ocupava el càrrec de portaveu dels bisbes, i en plena polèmica pels casos d'abusos a menors a l'església va defensar que es tractava de "petits casos". I va afirmar que la CEE "és la primera en el món que aprova un conjunt de normes per afrontar els casos d'abusos sexuals contra els menors d'edat i persones que tenen habitualment un ús imperfecte de raó". A més, va posar en dubte el nombre de casos i es va preguntar "per què es posa només el focus a l'Església catòlica? Hi ha casos en federacions esportives, s'ha demanat una investigació general al COE o a la FIFA?". “Fins i tot sumant tots els que han sortit en els mitjans de comunicació, que es remunten a un període de 80 anys, segurament no passen de mil”, va assegurar davant els mitjans.
En diverses ocasions Argüello ha presentat l'Església catòlica com un "boc expiatori" dins del fenomen de la pederàstia, i defensa que "són una minoria". En la mateixa línia es va manifestar un any després, el 2022, quan es va desmarcar de les comissions que investiguen els abusos a l'església. “Potser s'ha exagerat la qüestió”, va assegurar. Com a representant dels bisbes va mostrar el seu malestar perquè els treballs se centrin en la pederàstia eclesial, i no s'estenguin a altres col·lectius.
L'última aparició de Luis Argüello parlant sobre aquesta qüestió va ser fa només uns mesos, el setembre de 2023, i va demanar "no jutjar amb la mentalitat d'avui" els abusos sexuals que es van fer "fa 40 anys". En la presentació del balanç del Servei d'Atenció a Víctimes d'Abusos (SAVA) va mostrar la disposició de l'església amb la Fiscalia i el Defensor del Poble sempre que els ha sol·licitat ajuda, tot i que, va apuntar que potser "hi ha menys casos dels que mediàticament es diu". “Si resulta que nosaltres rastrejant tot això —Fiscalia, xarxes socials, despatx Cremades, mitjans de comunicació—... Nosaltres hem estat proactius en la cerca de l'assumpte. Però si no apareixen... igual no n'hi ha tants o hi ha xifra oculta, que no ocultada”, va defensar.
Malgrat totes les seves manifestacions negacionistes amb els milers de casos d'abusos sexuals a l'Església denunciats, en ser nomenat president de la CEE, Argüello ha sortit a saludar a un grup de víctimes d'abusos que es trobava a la porta de la casa dels bisbes amb els qui ha acordat mantenir alguna trobada en el futur. Acompanyat del recentment elegit vicepresident de la CEE, el cardenal arquebisbe de Madrid, José Cobo, Argüello ha tingut una breu trobada amb el grup de persones que des de primera hora d'aquest matí esperaven a les portes de la CEE en protesta per la resposta que l'Església està donant als casos de pederàstia.
+++ El primer gesto del nuevo presidente de la @Confepiscopal Luis Argüello y del vicepresidente José Cobo: acercarse a las víctimas de los abusos en la puerta de la casa de los obispos @OndaCero_es pic.twitter.com/2rJZNyI8bo
— Francisco Paniagua (@fpaniaguaocr) March 5, 2024
"Cura" de l'homosexualitat
Un altre de les grans polèmiques protagonitzades pel nou president dels bisbes està relacionada amb l'homosexualitat. L'any 2019, Argüello va assegurar que l'homosexualitat “no es cura” malgrat que mostrava el seu suport als cursos de la diòcesi d'Alcalá de Henares, a Madrid, sobre homosexualitat perquè considera que no busquen la “curació mèdica” sinó l'“acompanyament i sanació espiritual”. Davant la incredulitat dels assistents a la roda de premsa, va defensar que “en el nostre argot diem curació des del punt de vista de la curació espiritual". En aquest sentit, va explicar que "la qüestió mèdica no és de la nostra competència directa, però sí que creiem tenir competència per a persones que, vivint una orientació, vulguin viure una cura, un acompanyament; i que es respecti, enmig de l'elogi de la inclusivitat, una diversitat més: la d'aquelles persones que, amb un cos d'home o de dona, tenen, no obstant això, una orientació que en principi no els sembla que vagi d'acord amb la seva corporalitat i ho visquin amb una preocupació, un malestar i vulguin buscar una companyia que els ajudi a viure aquest moment”.
A favor de la unitat d'Espanya
Argüello ha defensat la unitat d'Espanya en diverses ocasions. En una entrevista el 2020 a El Mundo, defensava que "la unitat d'Espanya és un bé que s'ha mantingut al llarg de segles", però posteriorment, matisava que "això no vol dir que tinguem una idea fixa de com s'ha d'organitzar la unitat d'Espanya".
Anys més tard i després de l'acord entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont per investir el socialista com a president del govern espanyol, Argüello va lamentar que "els nacionalismes són viscuts com una nova religió".