El Concurs de Castells és la gran cita castellera que se celebra cada dos anys. L'espectacle més gran del món casteller, i aquest cap de setmana se celebra al Tarraco Arena, ha tingut aquest matí un aperitiu molt especial amb la diada internacional de colles castelleres, que se celebra des del 2016. Aquesta trobada, que forma part de les activitats paral·leles del Concurs de Castells, ha comptat amb les actuacions especials dels Xiquets de Copenhagen, els Castellers de París, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid. Però la nota exòtica l’han posat els Govindas de Mumbai, originaris de l’Índia, que han fet una exhibició prèvia que ha estat molt aplaudida i celebrada pel públic que s’ha donat cita a la plaça de la Font. Però qui són els Govindas i perquè fan castells?
Els Govindas de l’Índia són grups acrobàtics que realitzen impressionants construccions humanes durant festivals religiosos hindús, com el Dahi Handi, un festival tradicional que se celebra especialment a l'estat de Maharashtra coincidint amb el festival religiós hindú Janmaashtami o Gokulashtami. Aquesta festivitat celebra el naixement del déu Krishna i es realitza a finals d’agost. De fet, Govinda és un dels noms de Krishna, que significa “el que troba a les vaques” i es refereix al rol del déu hinduista com a pastor de vaques, que és l’animal sagrat de l’India. Durant el Dahi Handi es commemoren les entremaliadures del déu Krishna en la seva infantesa, quan robava mantega i iogurt de les cases de la seva vila. Dahi significa iogurt i Handi es refereix al recipient on es guarda. Durant el festival, es penja una olla (handi) plena de iogurt, llet, mantega, mel i fruites a gran alçada, generalment a uns 12 metres, i els grups de Govindas formen les construccions humanes per intentar arribar i trencar el handi. Els pathaks competeixen per trencar el màxim nombre de handis possibles durant la jornada.
L'activitat dels Govindas combina destresa física, treball en equip i devoció religiosa en demostracions espectaculars durant aquests festivals hindús. Els Govindas aixequen construccions de molts pisos, arribant inclús a competir per rècords mundials, i sorprenen per la rapidesa amb la qual completen les seves construccions. Tenen algunes similituds amb els castells, perquè també construeixen a partir de diferents bases, equivalents als folres, manilles i puntals que utilitzen els castells, i al final aixequen un pilar. La velocitat amb la qual aixequen les seves construccions fa que tinguin un percentatge de caigudes superior als dels castells de casa nostra, i per això, en algunes actuacions, el participant que corona l’estructura (el que seria equivalent a l’enxaneta) va lligat amb una corda per seguretat.
Primer grup mixt
Els grups principals (el que serien aquí les colles) s’anomenen pathak, i estan formats exclusivament per homes, però també existeixen grups formats només per dones. Es dona la circumstància que per la gira que estan realitzant aquests dies per diverses agrupacions castelleres de Catalunya, amb motiu de la seva participació en la diada internacional d’aquest dissabte, han creat la primera colla mixta, “un fet revolucionari”, com explicava en un post El Mon Casteller, amb la publicació d’aquest vídeo que té presència femenina en els quatre darrers pisos.
La ‘colla’ més coneguda dels Govindas són els Jai Jawan Govinda Pathak, que han aconseguit construccions de fins a nou pisos (13,28 metres) i van intentar una de 10 pisos, que hagués estat la més alta del món en la seva especialitat. El grup va ser fundat l’any 2000 per David Fernandes, i inclou membres de totes les edats, des de nens petits fins adults, i pot arribar a involucrar a 450 o 500 participants per les seves formacions més grans.
Els Govindas de Mumbai que han actuat a la plaça de la Font anaven vestits amb roba esportiva, però durant les actuacions en el festival Janmaashtami, molts grups de Govindas solen vestir-se de manera distintiva, amb una vestimenta típica que porten formada per camises brillants ii pantalons curts o dhotis, que són tradicionals. També poden portar cinturons o faixes que els proporcionen suport durant les construccions, i en algunes ocasions poden estar parcialment despullats, en la part superior, per facilitat el moviment i l’agilitat. En la plaça de la Font, els Govindas de Mumbai han obert la seva actuació amb una construcció de sis pisos i es van acomiadar amb un espectacular pilar de set pisos.